Funcționarii publici și angajații primăriilor ar putea cere decontarea cheltuielilor cu naveta

de Stiri Buzau Media

Alături de cadrele didactice și personalul didactic auxiliar, și angajații din administrația publică locală care nu locuiesc în localitatea în care lucrează ar putea primi înapoi banii cheltuiți pentru a se transporta la serviciu. Măsura decontării cheltuielilor cu naveta făcute de funcționarii publici se regăsește într-o propunere legislativă pusă recent în dezbaterea deputaților.

O propunere ce a fost înregistrată recent la Camera Deputaților pentru dezbatere ar putea da posibilitatea celor ce lucrează în cadrul instituțiilor de interes local și județean să solicite și să primească înapoi sumele cheltuite pentru efectuarea navetei către și dinspre serviciu. Este vorba, mai exact, despre Propunerea legislativă pentru completarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, ce are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea parlamentarilor și de publicarea în Monitorul Oficial.   Concret, dacă măsurile prezente în aceste document vor ajunge să se aplice, funcționarii publici și persoanele ce lucrează în primării sau consilii județene vor putea beneficia de decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei.

Dar, pentru a putea solicita decontarea cheltuielilor cu naveta, aceste persoane vor trebui să locuiască într-o altă localitate decât cea în care este situată primăria sau consiliul local unde lucrează. Altfel spus, de decontarea cheltuielilor cu naveta vor putea beneficia doar funcționarii publici și angajații primăriilor ori ai consiliilor județene ce sunt nevoiți să facă regulat drumul de acasă spre și dinspre serviciul aflat într-o altă localitate decât cea de domiciliu.

Măsura decontării cheltuielilor cu naveta urmează să se aplice, potrivit propunerii legislative, începând cu 1 ianuarie 2019. Pe de altă parte, documentul nu stabilește și limitele sau modul de decontare a cheltuielilor cu naveta, aceste detalii urmând să fie stabilite printr-un nou act normativ, respectiv prin norme metodologice elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și aprobate printr-o hotărâre de Guvern.

Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.