GALERIE FOTO: Ce alte străzi din municipiul Buzău vor fi redenumite, în viitorul apropiat

de Stiri Buzau Media

Pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local al Municipiului Buzău din luna iunie 2019 a fost iniţiat proiectul de hotărâre cu caracter normativ privind schimbarea denumirilor unor străzi din municipiul Buzău. Potrivit expunerii de motive din acest act normativ, 4 străzi din oraș vor fi redenumite. Mai exact, Strada “13 Decembrie” se va schimba în Strada „Academician Constantin Budeanu”, Strada „Vasile Golea” va deveni Strada „Dr. ing. Cristea Chiru”, Intrarea „Iazului” se va numi Strada „Academician Ștefan Minovici” și  Strada “Coloniilor” va fi  Strada „Ing. Emil Boianovici”.  Decizia de a fi modificate vine luând în calcul că ,, o serie de personalități ale științei și culturii naționale și mondiale își au originile sau și-au desfășurat activitatea, de-a lungul timpului, pe meleaguri buzoiene, numele acestora merită sa fie cunoscute de către buzoieni și nu numai, iar prestigioasa activitate a acestora, dedicata românilor și, în particular, buzoienilor, popularizată si omagiată”, se precizează în expunerea de motive.

Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, 6 persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale au sediile sociale și sediile secundare pe Strada 13 Decembrie, 1 pe Strada Coloniilor și 24 pe Strada Vasile Golea vor avea obligaţia de a face demersurile legale pentru schimbarea sediului social, iar persoanele juridice vor avea de achitat taxele şi tarifele aferente redactării hotărârii de schimbare a sediului şi a actului constitutiv actualizat, precum şi taxele publicării hotărârii privind schimbarea sediului social în Monitorul Oficial al României.

De asemenea, potrivit Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, în ceea ce privește Strada 13 Decembrie, 73 persoane au cărți de identitate cu adresa pe această stradă, în valoare de 511 lei, 37 pe Strada Coloniilor, în valoare de 259 lei, 114 pe Intrarea Iazului, în valoare de 798 lei, și 303, în valoare de 2121 lei, pe Strada Vasile Golea. În acelasi timp, conform Direcţiei de Finanțe Buzău, 73 persoane fizice au deschise roluri pe Strada 13 Decembrie, respectiv 5 persoane juridice, 43 persoane fizice pe Strada Coloniilor, 3 pe Intrarea Iazului, respectiv 1 persoană juridică, și 265 persoane fizice pe Strada Vasile Golea.

Potrivit art. 41, alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă nr.97/2005, republicată, privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români – ,,în cazul în care, în condiţiile legii, se schimbă denumirile unor unităţi administrativ-teritoriale sau se aprobă reorganizarea ori trecerea în alt rang a unei unităţi administrativ-teritoriale, precum şi în situaţia în care se schimbă denumirile străzilor sau se renumerotează imobilele, cheltuielile pentru schimbarea cărţii de identitate şi a celorlalte documente prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se suportă din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale respective”.

Constantin Budeanu (1886-1959), inginer electrotehnician român, născut în Buzău, membru titular al Academiei Române, întemeietorul Școlii românești de electrotehnică. Studiile primare și liceale le parcurge în orasul natal. În 1903 este admis la Școala Națională de Poduri și Șosele obținând diploma de inginer în 1908, apoi urmează Școala Superioară de Electricitate din Paris, ca bursier al Academiei Române. La reîntoarcerea în țară începe lucrul la atelierele CFR și Societatea de Tramvaie București. Curând după aceea, devine director tehnic al Societății Electrice din București și, în 1916, profesor de Măsurări Electrice și Electrotehnică la Catedra de Electricitate și Electrotehnică a Școlii Naționale de Poduri și Șosele din București.

În 1926 devine profesor titular la cursurile Măsuri și Tracțiune electrică la Școala Politehnică din București, apoi la Institutul Politehnic, între 1948 și 1959. A fost membru în primul birou de conducere al Comitetul Electrotehnic Român (1927) și al multor organizații de profil internaționale . A participat activ la adoptarea sistemului internațional de unități și a avut preocupări legate de metrologie. Pe lângă apartenența la Academia Română, a fost activ în multe societăți științifice internaționale, pentru activitatea desfășurată fiindu-i acordată, în 1946, Medalia Recunoștinței. A introdus noțiunile de putere reactivă și deformantă și a realizat diverse tipuri de reostate.

Cristea Chiru (1926-2008), specialist fondator al Stațiunii Experimentale Buzău, absolvent al Facultății de Horticultură București (1952) și doctor în științe (1977) cu o tema privind obținerea de linii de tomate pentru industrializare. A coordonat, ca secretar știintific, activitatea de cercetare a S.C.L. Buzău (1958- 1982), fiind primul ameliorator român care a transferat rezistența genetică la liniile de tomate. A fost unul dintre cei mai valoroși specialiști amelioratori din perioada 1960- 1990, autor al cunoscutelor soiuri de ceapă Aurie de Buzău (1971) și Diamant (1982) și a numeroase soiuri de tomate, numite Buzău 1600, Buzău 22, Buzău 47 și Diana.

Ștefan Minovici (1867-1935), chimist buzoian, născut la Râmnicu-Sărat, întemeietorul învățământului farmaceutic român, membru corespondent al Academiei Române din 1925, absolvent al Facultății de Chimie din București și al Institutului de Chimie al Universității din Berlin (1894-1896) unde și-a luat doctoratul în chimie. Revenit în țară, a fost chimist legist al ministerele de Justiție și Interne (1896-1911), profesor de chimie analitică la Facultatea Superioară de Farmacie (1897-1923) și la Facultatea de Științe (1925-1935).

În 1919 a fondat Societatea Română de Chimie, iar din 1925 a condus Institutul de Chimie de pe lânga Universitatea București. Membru al multor societăți internaționale de chimie, chimie biologică și industrială, chimie pură și aplicată și farmacopee, a fost distins cu Medalia Lavoisier a Societății de Chimie din Franța, iar în 1936 primește titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare.

Emil Boianovici (1843-1911), arhitect-șef, a proiectat alimentarea cu apă a orașului și a sistematizat Parcul Crâng. În acest sens, la 27 iunie 1897, începe construirea Rezervorului sau Castelului de Apă din Crâng, pe un teren proprietatea Comunei Urbane Buzău, cu parter si patru niveluri, camera mecanicului și sala mașinilor. Urmează instalarea celui de-al doilea Castel de Apă și mai apoi se montează conducta principală de apă, spre centrul orașului, cu două ramificații, Strada Târgului (Cuza-Vodă) și Strada Banului (Bistriței), și guri de apă pentru stropirea peluzelor cu flori din Crâng și Bdul I.C. Brătianu (Bdul Nicolae Bălcescu).

Persoanele fizice şi juridice interesate pot consulta proiectul de hotărâre pe site-ul autorităţii publice locale, la adresa www.primariabuzau.ro, la avizierul primăriei sau aici: Hot. Schimbare denumire străz Budeanu Chiru Minovici Boianovici. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la acest proiect  de hotărâre pot fi depuse la sediul Primăriei municipiului Buzău, la Ghişeul Unic, până cel târziu 13 iunie, la Petronela Jipa, responsabilă pentru relaţia cu societatea civilă.

Știri despre: , ,