Executivul a decis recent, să aloce 135 de milioane de lei pentru finalizarea restituirii fostelor taxe auto, adică pentru plata dobânzilor neplătite până acum. Anunțul a fost făcut de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici. Potrivit legislației, cei care au făcut cereri de restituire a acestor taxe sunt îndreptățiti și la plata dobânzilor, dacă banii le-au fost returnați de stat cu întârziere, însă mulți nu le-au primit până acum, precizează avocatnet. Cum justificarea declarată pentru întârzierea plății a fost lipsa fondurilor, suplimentarea în cauză are rolul de a finaliza procesul de restituire.
Potrivit procedurilor care reglementează restituirea taxelor auto, proprietarii au dreptul și la dobânzi de întârziere pentru sumele respective, care se aplică de la momentul perceperii taxelor și până la momentul restituirii lor. Cuantumul acestora, conform Codului de procedură fiscală, este de 0,02% din suma care trebuie restituită, pentru fiecare zi de întârziere. Dobânzile pot fi virate doar după restituirea integrală a sumelor principale, ceea ce înseamnă că la ele vor avea acces doar persoanele care au făcut cereri de restituire pentru taxele auto și cărora le-au fost, deja, rambursate sumele respective. Pentru plata dobânzilor nu a fost necesară depunerea unei cereri specifice către Fisc, ci ele se calculează și se restituie din oficiu în conturile bancare unde contribuabilii au ales să le fie virate și taxele auto.
Restituirea taxelor auto și dobânzile aferente ar fi trebuit să să facă până în 30 iunie 2019, însă procesul s-a tot prelungit în funcție de cum au fost alocate fondurile pentru plata acestora. Fiscul explica la finalul iunie că va continua demersurile de rambursare până se vor restitui toate sumele către toți contribuabilii. Vestea bună pentru contribuabili este că, din dobânzile acordate, nu se vor scădea datoriile acestora la stat, existând o derogare în acest sens. Mai exact, la fel cum s-a întâmplat și cu restituirea taxelor, contribuabilii vor primi integral dobânzile, indiferent de datoriile pe care le au la buget. În mod normal, acest lucru nu s-ar fi întâmplat, întrucât regula este că ceea ce trebuie restituit contribuabililor se scade din ce datorează aceștia. În cazul de față, însă, discutăm de o exceptare de la această regulă, în condițiile în care se dorește restituirea cât mai rapidă.