Impozite locale 2018: Mai ai până luni ca să achiți rata a doua pentru mașini, imobile și terenuri

de Stiri Buzau Media

Al doilea termen-limită pentru plata impozitelor locale se apropie cu pași repezi. Cei care nu au plătit până acum impozitul pe mașini, pe locuințe, sedii de firme și terenuri mai au timp până lunea viitoare să plătească. Obligația de plată există chiar și în cazul celor care au vândut în decursul acestui an bunurile pentru care se datorează impozitul, potrivit legislației fiscale.

Cei care nu și-au achitat încă integral impozitele pe imobile și mașini mai au încă vreme până pe 1 octombrie, când ar fi ultima zi de plată. Potrivit Codului fiscal, cele două termene de scadență pentru impozitele locale sunt 31 martie și 30 septembrie. Primul termen a trecut deja (la care se puteau acorda și bonificații), iar cel de-al doilea se prelungește automat până pe 1 octombrie pentru că 30 septembrie pică într-o zi nelucrătoare.

În privința cui îi revine, mai exact, obligația de plată, regula e următoarea: dacă anul 2018 te prinde proprietar al unei mașini sau al unui imobil (teren sau construcție), chiar dacă vinzi bunul respectiv în decursul acestui an, ești dator să plătești impozitul pentru anul 2018 (ambele tranșe). Mai întâi, impozitul pe imobile: proprietarii nu trebuie să depună nicio declarație pentru stabilirea impozitului, legea stabilind că pentru clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii.

Totuși, impozitul pe clădiri se plătește diferit în funcție de destinația imobilului. Mai exact, dacă e considerat spațiu rezidențial, nerezidențial sau mixt. Prin urmare, firmele de apartament și persoanele fizice autorizate trebuie să fie atente la regimul special care li se aplică, de la caz la caz. Pe larg despre toate aceste situații puteți citi aici. La impozitarea terenurilor se ține cont de suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat, zona și categoria de folosință, conform încadrării făcute de consiliul local și există o lungă listă cu persoane scutite de plata lui. Detalii privind modul de calcul și lista celor scutiți, aici.

În fine, impozitul pe mașini se determină în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului  Și în acest caz există o lungă listă de scutiri de la plată (detaliată aici), unde regăsim, de pildă, mașinile electrice. De reținut este că, indiferent dacă ați vândut de curând autovehiculul, tot va trebui să plătiți până pe 1 octombrie impozitul, dacă nu ați făcut-o până acum.