Impozitul pe dividende ar urma să dispară până în 2020, conform programului actual de guvernare

de Stiri Buzau Media

Veniturile din dividende ar putea fi scutite de plata impozitului pe venit, potrivit programului de guvernare al Executivului condus de Viorica Dăncilă. Din moment ce programul vizează perioada 2018 – 2020, asta înseamnă că Guvernul ar putea lua decizia în următorii doi ani. Dacă s-ar aplica, măsura ar face veniturile din dividende mai atractive pentru afaceriști.

 Potrivit programului actualului Guvern, veniturile din dividende ar urma să fie scutite de plata impozitului pe venit, decizie care ar trebui să fie luată până în anul 2020. „Rezultatul aplicării reducerii impozitului pe dividende de la 16% la 5% a dus la creșterea veniturilor din impozitul pe profit cu 7% și, de aceea, vom continua în aceeași direcție și vom elimina impozitul pe dividende”, scrie, mai exact, în programul de guvernare.

Măsura n-are un termen concret de punere în aplicare, deși în programul Guvernului Tudose, cel care a stat la Palatul Victoria înainte de Guvernul Dăncilă, avea ca termen prima zi a anului 2018. Totuși, din moment ce vorbim de un program pentru perioada 2018 – 2020, rezultă că aceasta ar trebui luată în următorii doi ani. Dacă va fi eliminat impozitul pe dividende, acest tip de venit va deveni mai atractiv pentru afaceriști.

În momentul de față, veniturile din dividende sunt impozitate cu o cotă de 5%. Această cotă a fost stabilită la 1 ianuarie 2016, atunci când a fost redusă de la 16%.Veniturile din dividende sunt incluse, în Codul fiscal, în categoria veniturilor din investiții, alături de veniturile din dobânzi, câștigurile din transferul titlurilor de valoare (și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate), câștigurile din transferul aurului financiar și veniturile din lichidarea unei persoane juridice.

Mai nou, începând cu trimestrul al treilea al anului 2018, companiile pot opta pentru împărțirea trimestrială a profitului sub formă de dividende. Astfel, dividendele interimare, așa cum mai sunt cunoscute aceste venituri împărțite trimestrial, pot fi date numai după urmarea unei proceduri legale.

Concret, primul pas este efectuarea unei inventarieri de patrimoniu, în baza căreia să se întocmească situații financiare interimare la 30 septembrie 2018. Apoi, bilanțurile trebuie aprobate în adunarea generală, care va decide dacă împarte bani din profit sub formă de dividende. În baza bilanțurilor la 30 septembrie 2018, societățile pot împărți dividende din profitul aferent perioadei ianuarie – septembrie 2018.

 

Știri despre: , ,