Impozitul pe veniturile globale ale persoanei fizice, în atenția Guvernului Dăncilă. Termen de aplicare, nedeclarat

de Stiri Buzau Media

Guvernul Dăncilă intenționează și el, la fel ca ultimele două guverne ale României, să introducă impozitul pe gospodărie, adică impozitul pe veniturile globale ale persoanei fizice. Măsura este inclusă în programul de guvernare al noului Executiv, însă fără un termen de punere în aplicare. Conform programului de guvernare al Executivului condus de Viorica Dăncilă, impozitul pe gospodărie rămâne una dintre măsurile planificate pentru următorii ani.

„Vom analiza oportunitatea reintroducerii impozitului pe venitul global la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat, organizat la nivelul ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală), ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit, veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite și, totodată, se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație”, este explicat în documentul amintit.

De exemplu, se va stabili o sumă anuală ce poate fi dedusă din impozitul pe venit global datorat de fiecare persoană pentru cheltuielile educaționale, precum rechizitele, taxele școlare, cursurile de formare sau participarea la conferințe. Impozitul pe gospodărie figura și în programele Guvernelor Grindeanu și Tudose, însă n-a apucat să fie introdus în legislație.

Atenție! Măsura NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie transpusă într-un proiect de act normativ adoptat și publicat în Monitorul Oficial.