După ce, spre sfârșitul anului trecut, autoritățile au decis ca cei ce doresc să beneficieze de ajutorul de la stat pentru cumpărarea unei mașini noi să poată duce la casat numai mașini cu inspecția tehnică periodică (ITP) valabilă, acum s-au răzgândit și au pus în dezbatere publică un proiect legislativ care va permite și casarea mașinilor fără ITP valabil.
O inițiativă legislativă lansată joi în dezbatere publică, respectiv Proiectul de ordin privind modificarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017 – 2019, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 661/2017, ar urma să schimbe modul în care cei interesați vor putea solicita sprijin financiar de la stat pentru a-și înlocui mașina veche. Măsurile cuprinse în propunerea legislativă nu se aplică încă, aceasta având nevoie, pentru a intra în vigoare și a se aplica efectiv, de aprobarea ministrului mediului și de publicarea în Monitorul Oficial. În mod concret, proiectul de act normativ va elimina obligația pe care o au în prezent cei interesați să-și cumpere mașină nouă cu ajutor bănesc de la autorități, și anume aceea de a casa numai mașini cu ITP valabil. Propunerea renunțării la această condiție vine la aproape șase luni de când a fost introdusă. Așadar, cei vor să obțină bani de la stat pentru o mașină nouă în acest an vor putea duce la casat și mașini care nu au ITP valabil. Mai exact, se va reveni la regulile ce s-au aplicat și la programul Rabla de anul trecut.
Astfel, după cum se precizează în proiectul legislativ, în acest an vor putea fi casate, dacă îndeplinesc condiția vârstei de peste opt ani, autoturisme, microbuze, autoutilitare ușoare sau autospeciale/autospecializate uşoare. Acestea vor trebui să fie înmatriculate în țara noastră și să aibă cel puțin componentele esențiale, respectiv motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, dar şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi catalizatorul, dacă acestea au fost montate pe mașină din fabricaţie. În cazul în care anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricaţiei, se va considera an de fabricaţie anul înmatriculării.
Potrivit Ordinului Ministerului Mediului nr. 661/2017, document care conține regulile programului Rabla, în 2019, prima de casare se menține la valoarea anul trecut, respectiv la valoarea de 6.500 de lei, dar mașinile cumpărate vor trebui să emită mai puține noxe, adică doar 120 g CO2/km, față de 130 g CO2/km, limita de anul trecut. Suplimentar, persoanele interesate vor putea obține, dacă mașina nouă este dotată cu un motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km, un ecobonus de 1.000 de lei și un ecobonus în valoare de 1.700 de lei, dacă achiziționează un autovehicul nou cu motor hibrid. Astfel, suma totală ce se va putea obține în acest an prin programul Rabla este de 9.200 de lei.
Atenţie! Proiectul legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Ministerul Mediului și, ulterior, publicat în Monitorul Oficial.