ÎNCĂ 100 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI DE ROMGAZ ÎN NOI SONDE DE EXPLOATARE ȘI EVALUARE PENTRU DEZVOLTAREA PROIECTULUI CARAGELE

de Stiri Buzau Media

Conducerea Romgaz, reprezentată de director general Virgil Marius Metea și responsabilii Sucursalei Târgu Mureș, s-au întâlnit recent, în localitatea buzoiană C.A. Rosetti cu reprezentanții Consiliilor Județene Buzău și Brăila, dar și cu primarii din zona proiectului Caragele, pentru a găsi soluții comune astfel încât proiectul să își continue dezvoltarea într-un ritm rapid, cu impact pozitiv asupra comunităților din zonă. ,,Romgaz continuă dezvoltarea zăcământului, unde investițiile au ajuns deja la 40 milioane de euro, iar în perioada următoare vom mai investi circa 100 milioane de euro în noi sonde de exploatare și evaluare. În zonă vom dezvolta, ținând cont de intensificarea programului de explorare în zona Muntenia Nord- Est, un atelier adăugat structurii existente și care să susțină dezvoltarea activității companiei.

Activitatea constă în realizarea unui număr important de sonde de explorare, conducte de aducțiune și colectoare destinate sondelor cu rezultate importante la testele de producție care urmează a fi puse în producție. Vor fi redistribuiri de personal dar și angajări, urmând să ajungem la câteva sute de persoane care vor lucra la proiect în momentul în care structura va fi pusă în integralitate în exploatare. Este o veste bună și pentru companie, și pentru zonă, deoarece arătăm că avem capacitatea de a face investiții cu efecte benefice pentru economie’’, a declarat Virgil Marius Metea, director general Romgaz, potrivit comunicatului emis de către companie. La discuțiile cu reprezentanții primăriilor din zonă au participat președinții Consiliilor Județene Buzău și Brăila, Petre Emanoil Neagu și Francisk Chiriac, care au afirmat sprijinul autorităților în sensul obținerii avizelor și autorizațiilor necesare, cu respectarea prevederilor legale, deoarece descoperirea on-shore din zonă poate avea un impact pozitiv pentru locuitori prin efectul investiției asupra dezvoltării economiei locale. 

,,Ținând cont de faptul că în zonă Romgaz efectuează deja programe de extragere gaze dar și de explorare, primăriile din regiune au reafirmat sprijinul pentru proiect și au solicitat sprijin pentru clarificarea unor aspecte legale ce țin de accesul la zonele de explorare, clarificarea statutului unor drumuri de acces, precum și obligațiile Romgaz de refacere a infrastructurii, urmând să fie făcute demersuri legale de către toate părțile implicate pentru modificarea sau clarificarea unor acte normative, cu rolul de a impulsiona dezvoltarea zăcământului de gaze naturale și a activităților conexe” se mai menționează în comunicatul Romgaz.

Ca urmare a proiectelor de explorare și a testelor de producție derulate în anii 2011 — 2016, în iunie 2016 Romgaz a descoperit în complexul structural Caragele (între Buzău și Brăila), lung de circa 35 de kilometri, o importantă acumulare de gaze naturale la adâncimi între 1.500 și 4.000 de metri. Acumulările de gaze au valori de circa 25 — 27 miliarde metri cubi, cu potențial de creștere în urma evoluției explorării, putând asigura consumul întregii țări pe o perioada de 2-3 ani. Zăcământul urmează să fie pus în producție de către Romgaz în anul 2019.

Știri despre: