Îndemnul Ministrului Educației, Ecaterina Andronescu către directorii școlilor buzoiene: ,,Să creștem performanța în toate școlile noastre”

de Stiri Buzau Media

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu  a venit, astăzi, la Buzău unde a avut o primă întâlnire cu toți directorii unităților de învățământ precum și ci reprezentanții sindicatelor din învățământul buzoian. Au mai participat secretarul Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senatul României, senator Liliana Sbârnea precum și șefele învățământului buzoian respective inspectorul școlar general Florina Stoian și adjunctele Nela Wamsiedel și Daniela Palcău. În cadrul întrevederii, directorii au adus în discuție propunerile de modificare a Legii Educației, vorbind aici despre  simulările de examene, învățământul profesional și tehnologic, programul masă caldă în școli, precum și despre examenele de admitere.

În ceea ce privește ideea introducerii examenului de admitere la liceu,  Ecaterina Andronescu a menționat că personal, nu o susține. Explicația este că aceasta ar fi inutilă, în contextua în care Evaluarea Națională s-a dovedit a fi una eficientă. ,,Vă întreb eu, stimați colegi, examenul de evaluare de la clasa a VIII-a ce este? Nu este un examen care are niște rezultate? Nu pe baza acestor rezultate se duc copiii în liceu? Nu pe baza acestei modalități de repartizare care merge de 18 de ani de zile, fără să ne trimită cu sistemul în derapaj? Liceele bune au ajuns și mai bine, pentru că și-au ales cei mai buni elevi, cu mediile cele mai mari. (…) Deci n-am înțeles de ce trebuie să anulăm evaluarea de la clasa a VIII-a, care a mers bine, ne-a protejat din toate punctele de vedere 18 ani de zile. N-am avut derapaje”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.

La finalul discuțiilor, demnitarul a vorbit și despre proiectul de digitalizare, proiect în care Buzăul este județ pilot. Ministrul a dat asigurări că sunt fondurile necesare implementării proiectului: „Proiectul de digitalizare este unul cu buget generous. Avem bani să cumpărăm table inteligențe și tablete pentru toate clasele și pentru toți elevii de gimnaziu și liceu. (…) Anul acesta, verificați bugetul, avem  2 miliarde de lei bani pentru proiectul România Digitală”.

Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu a menționat că a venit la Buzău cu o mare rugăminte pentru directorii unităților de învățământ, care este valabilă la nivelul întregii țări. ,,Vin cu o mare rugăminte, cu o imensă rugăminte ,,Să creștem performanțele în toate școlile noastre”. Este lucrul cel mai important și cu asta vreau să mă duc peste tot în țară. (…) Dacă vă uitați la rezultatele de anul trecut de la evaluarea de la clasa a VIII-a și la rezultatele de la examenul de Bacalaureat, o să constatați că îndemnul meu și rugămintea mea adresată directorilor este cât se poate de bună și de corectă față de rezultate. Nu mai vrem să avem peste 40% copii care la clasa a VIII-a nu iau 5. Nu mai vrem să avem copii care nu iau Bacalaureatul. Să găsim formule și pentru liceul tehnologic”, a mai spus ministrul Educației.

După ședința avută la Sala Mare a Consiliului Județean, Ecaterina Andronescu s-a deplasat la Palatul Comunal, acolo unde a fost primită de către primarul Constantin Toma și de către liderul PSD Buzău, deputatul Marcel Ciolacu.