Inspecția Muncii pregătește controale pe SSM la microfirmele cu până la nouă salariați

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:indacoseminarii.ro

În această perioadă, Inspecția Muncii cere informații de la angajatori privind conformarea la regulile de securitate și sănătate în muncă (SSM), pe care le va folosi pentru acțiuni viitoare de informare sau pentru controale, ne-au explicat reprezentanții instituției. Concret, autoritățile monitorizează în acest an felul în care microîntreprinderile cu până la nouă salariați respectă legislația SSM.

Sursa foto:indacoseminarii.ro

Reprezentanții Inspecției Muncii, prin inspectoratele teritoriale, strâng informații, în această perioadă, de la microfirmele cu până la nouă salariați, cu privire la conformarea la regulile de SSM. De ce? Pentru a pregăti viitoare acțiuni de informare și control la angajatori. „Chestionarele completate de către angajatori se transmit la inspectoratele teritoriale de muncă. Din analiza acestora, inspectoratele teritoriale de muncă obțin informații privind situația generală a securității și sănătății în muncă în microîntreprinderi. Pe baza acestor informații, se vor stabili acțiuni de informare, conștientizare și de control necesare pentru îmbunătățirea securității și sănătății în microîntreprinderi”, a precizat, la solicitarea avocatnet.ro, Luminița Corneci, director la Inspecția Muncii.

Concret, angajatorii primesc actualmente chestionare ce fac referire la aspecte precum asigurarea activității de prevenire și protecție, evaluarea riscurilor de SSM, întocmirea planului de prevenire și protecție sau acordarea de echipamente de protecție. De asemenea, chestionarele mai cuprind întrebări despre instruirea salariaților, asigurarea condițiilor corespunzătoare de microclimat (lumină, ventilare, aer condiționat, încălzire), controalele periodice de medicina muncii și asigurarea truselor de prim-ajutor.

Această acțiune de monitorizare a riscurilor de SSM din microîntreprinderile cu până la nouă salariați este prevăzută în planul de acțiuni pentru anul 2019 al Inspecției Muncii. Monitorizarea este programată pentru întreg anul curent și microfirmele sunt vizate în mod special pentru că ele reprezintă cea mai mare parte a companiilor active de pe piață.

Practic, autoritățile vor ca implementarea legislației SSM să se facă din ce în ce mai bine, asfel încât condițiile în care lucrează angajații să se îmbunătățească și să avem cât mai puține accidente de muncă și boli profesionale. În afară de monitorizarea riscurilor de SSM din microîntreprinderile cu maximum nouă salariați, Inspecția Muncii mai are și alte acțiuni în plan, ce vizează angajatorii.