Instruirea părinților ar putea fi obligatorie, pentru a putea externa copiii din maternitate

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: shutterstock.com

Nou-născuții ar putea fi externați din spital doar dacă părinții acestora participă la un instructaj post-natal, în care se prezintă reguli de îngrijire a copilului nou-născut, riscurile implicate de anumite manevre aplicate copilului, măsuri ce trebuie luate pentru evitarea sufocării bebelușului și informații despre transportarea corectă a acestuia în mașină. Măsura este prezentă într-un proiect de act normativ adoptat recent de Senat și care vizează reducerea mortalității infantile din țara noastră.

Sursa foto: shutterstock.com

Propunerea legislativă privind obligativitatea instructajului post-natal, recent adoptată tacit în Senat, ar putea introduce o nouă obligație pentru părinții copiilor nou-născuți. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie și de votul deputaților, de promulgare prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial. Concret, documentul condiționează externarea nou-născuților de efectuarea de către părinți a unui curs de îngrijire a copilului în primul an de viață. Mai exact, externarea bebelușului se va putea face numai după ce atât părinții sau tutorii acestora, cât și medicii responsabili, au semnat o fișă care atestă realizarea instructajului.

Potrivit propunerii legislative, cursul va conține, în mod obligatoriu, explicarea riscurilor pe care le implică sindromul copilului scuturat (shaken baby syndrome – SBS), o prezentare a manevrei anti-sufocare (Heimlich) la sugari, precum și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării și explicarea riscurilor legate de transportul auto inadecvat. Suplimentar, instructajul va conține și o prezentare a modului de utilizare a scaunului auto pentru copii, o detaliere a tratamentului ce trebuie aplicat în cazul în care nou-născutul prezintă febră, precum și o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viață.

După cum prevede proiectul de act normativ, instructajul va fi făcut de către un medic sau de către un asistent medical desemnat de către conducerea spitalului, în mod individual sau pentru grupuri de cel mult 20 de părinți, ținând cont de programul de externări. Inițiatorul propunerii legislative consideră că o astfel de măsură este absolut necesară, deoarece “România are cea mai mare rată anuală a mortalității infantile dintre toate statele membre UE”, în țara noastră înregistrându-se “7,6 decese la 1.000 de nou-născuți, cifrele fiind de peste două ori mai mari față de media UE”.

Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de ambele Camere ale Parlamentului, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.