Mai multe școli și grădinițe din județul Buzău vor fi comasate din anul şcolar 2018-2019

de Stiri Buzau Media

Școli și  grădinițe din mediul rural, fiecare cu mai puţin de zece elevi, vor fi comasate din anul şcolar viitor, copiii urmând să fie preluaţi de şcolile generale din satele de centru, iar transportul lor ar urma să fie asigurat de primării cu ajutorul microbuzelor şcolare. Măsura a fost luată în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de joi, care a avut loc la Prefectura Buzău în cadrul căreia participanții – reprezentanți ai Sindicatului Învățământului Preuniversitar ,,Ion Neacșu”, Inspectoratului Școlar Județean și primari ai unor unități administrativ-teritoriale – au discutat pe marginea comasării unor școli și grădinițe din județul Buzău, tema fiind propusă de Ministerul Afacerilor Interne. Deciziile luate de autoritățile locale au ca argument numărul tot mai mic de preșcolari și școlari înscriși în grădinițele și școlile propuse pentru comasare și cheltuielile foarte mari cu întreținerea imobilelor unde funcționează unitățile de învățământ. Astfel, potrivit primarilor prezenți, în anul școlar 2018-2019 urmează să fie comasate următoarele unități de învățământ:

  • la Nehoiu, Grădinița cu Program Normal ”Floarea de Colț” cu G.P.N. ”Albinuța”, sat Lunca Pripor;
  • în comuna Gura Teghii, Școala Primară Ionaști cu Școala cu clasele 1-8 ”Pamfil Georgescu”;
  • în comuna Zărnești, Școala Primară Fundeni (Luncași) cu Școala Gimnazială ”C-tin Popescu” Fundeni, precum și Grădinița nr. 2 cu Grădinița nr. 1, din Fundeni;
  • în comuna Săpoca, G.P.N. Valea Puțului cu G.P.N. Săpoca;
  • în comuna Pietroasele, Școala Gimnazială Șarânga cu Școala Gimnazială Pietroasele;
  • în comuna Mânzălești, ar urma să fie desființată Școala Primară Buștea, iar clasa a 6-a de aici să funcționeze sub efectiv, cu 9 elevi, la Școala Gimnazială Mânzălești sau în regim simultan cu altă clasă.

În cadrul întrunirii, prefectul Carmen Ichim a atras atenția primarilor că trebuie, în continuare, să se ocupe de conservarea spațiilor acestor școli care urmează să fie desființate, pentru a se evita degradarea sau distrugerea lor. Mai mult decât atât, ei trebuie ca până la data de 5 martie, când va avea loc o nouă întâlnire, să prezinte situația tuturor grădinițelor și școlilor recent reabilitate, a celor desființate și să formuleze propuneri cu privire la destinația pe care ar putea să o dea acestor spații.