Memoria sublocotenentului (p.m) Mădălin Stoica, păstrată vie în inimile colegilor săi din Afganistan

de Stiri Buzau Media

Ministerul Apărării Naționale MApN a postat un mesaj pe pagina de Facebook în care anunță că la sala de mese din Afganistan, memoria militarilor români uciși în misiuni este păstrată vie, prin amenajarea unui loc simbolic. Este vorba despre o masă peste care este așezată o față de masă roșie, un scaun pe care nu stă nimeni, cu fața către peretele pe care este arborat drapelul Statelor Unite ale Americii, un pahar și o cană întoarse cu gura în jos, tacâmuri, o farfuriuță cu sare și lămâie și-o lumânare. Locul a fost special destinat celor care nu mai sunt printre noi.

Pe scaunul gol trebuia să fie așezat cel care și-a dat viața pentru țară, paharul și cana sunt întoarse pentru că nu mai poate bea din ele, lămâia înseamnă sfârșitul tragic al celui care nu mai este printre noi, sarea simbolizează lacrimile celor apropiați, iar lumânarea este pentru a-i lumina calea spre armata din ceruri. Fața de masă roșie este simbolul dragostei pentru țară. În această perioadă, pe masă stă și tabloul sublocotenentului (p.m) Mădălin Stoica, camaradul nostru căzut la datorie pe 15 septembrie 2017, alături de un alt tablou al unui aliat. Sunt ultimii doi eroi căzuți la datorie în teatrul de operații Afganistan.

Mădălin Stoica a murit în timpul unei misiuni desfășurate în Afganistan, în regiunea Kandahar. Stoica, fruntașul Ionel Toma și caporalul Ionel Buzea se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor. În incident toți trei au fost răniți. Buzoianul a decedat la scurt timp. El avea 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al MApN din anul 2002. Anul trecut, Mădălin Stoica a fost declarat cetăţean de onoare post-mortem al municipiului și județului Buzău.

Totodată, sublocotenentul (p.m) Mădălin Stoica a fost decorat post-mortem de președintele  Klaus Iohannis cu Ordinul Național ,,Steaua României” în grad de Cavaler ,,în semn de recunoștință și apreciere pentru dăruirea și curajul manifestate sub culorile drapelului național, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operații din Afganistan.”