Buzăul a avut parte miercuri de o vizită ministerială. Mai exact, ministrul Agriculturii, Petre Daea a semnat astăzi ordinul privind structura organizatorică a Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și totodată ordinul de numire a cercetătorului Costel Vânătoru ca director al acestei unități nou înființate. Daea a vizitat mai întâi locația unde va funcționa Banca de gene, situată în parcul Crâng, la fostul sediu administrativ al societății Urbis Serv. Banca de resurse genetice vegetale va funcționa sub coordonarea specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, va fi o unitate cu personalitate juridică, aflată în subordinea directă a Ministerului Agriculturii, după cum a menționat Petre Daea.
Banca de gene va fi înființată după ce guvernul a emis, săptămâna trecută, un ordin în acest sens. În momentul de față, în România există o singură bancă de gene, la Suceava. Organigrama unității de la Buzău prevede mai întâi 12 posturi, urmând ca în timp, numărul cercetătorilor să crească, după cum a declarat ministrul Agriculturii.
La rândul său, cercetătorul Costel Vânătoru s-a declarat onorat de această numire, însă pe de altă parte și-a exprimat dorința de a rămâne alături de colegii săi în cercetare, și în noua sa calitate de director al Băncii de gene.
Vizita ministrului Agriculturii a continuat din parcul Crâng la Drăgaică, acolo unde a început festivalul ,,Toamna Buzoiană”. Petre Daea a fost însoțit în toată această perioadă de viceprimarul Ionuț Apostu, de președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu, de cei doi vicepreședinți ai instituției, Adrian Petre și Romeo Lungu, de deputații Dănuț Păle și Sebastian Radu, de conducerea Direcției Agricole, precum și de alți directori din aparatul administrativ buzoian. De-a lungul vizitei sale, Petre Daea a vorbit cu comercianții și a cumpărat diverse produse. Apicultorii s-au plâns ministrului că în această perioadă au avut de suferit din cauza capriciilor vremii. Tocmai de aceea, a menționat Petre Daea, ministerul vine în sprijinul lor cu un program:
Evenimentul ,,Toamna Buzoiană” reunește la ediția din acest an peste 100 de producători și meșteri populari, veniţi din toate colțurile judeţului. În toate cele cinci zile de târg, intrarea va fi liberă. Târgul va găzdui numeroase manifestări folclorice autentice, susținute de formații și interpreți de seamă de muzică populară.