MODIFICĂRI CARE ÎI PRIVESC PE ROMÂNI! IATĂ DESPRE CE ESTE VORBA

de Stiri Buzau Media

     Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege care vizează atribuții sporite polițiștilor. Pachetul legislativ vizează şi mai multe modificări care îi privesc pe cetăţeni. Spre exemplu, refuzul unui cetăţean de a se legitima sau de a se prezenta la sediul Poliţiei, atunci când există o solicitare legală, va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei. O altă prevedere este aceea că persoanele care nu au fost legitimate pot fi reţinute pentru 24 de ore. Totodată, dacă o persoană continuă să tulbure folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil, atunci aceasta riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani. Nevoia acestor schimbări legislative vine ca urmare a creșterii numărului de agresiuni îndreptate împotriva personalului MAI.

După cum se menționează în comunicatul instituției, cele mai frecvente proceduri ,,care privesc direct interacțiunea cu cetățenii – legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției – se introduc în Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii și pentru a elimina arbitrariul, subiectivismul și comportamentul abuziv. Cetățeanul va cunoaște care îi sunt drepturile, căror obligații trebuie să se conformeze, precum și care sunt limitele de acțiune ale polițistului.

Prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se stabilește și dreptul polițistului de a solicita oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente. Totodată se introduc trei noi infracțiuni pentru împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu (se întâmplă frecvent ca în timp ce polițistul interacționează cu o persoană în cadrul unei proceduri polițienești, alte persoane de pe margine intervin și obstrucționează acțiunea polițistului în aplicarea legii.

Aceste persoane vor putea fi sancționate în registrul penal), pentru expresii ori gesturi jignitoare sau obscene adresate polițistului și pentru continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil (se întâmplă ca în cazul scandalurilor sau petrecerilor din blocuri sau din proximitatea imobilelor polițiștii să intervină la cererea vecinilor/locatarilor iar măsura pe care o iau – avertisment sau amendă contravențională – să fie ignorată după plecarea acestora de la fața locului. Dacă acțiunea care a impus intervenția polițiștilor continuă, la o a doua sesizare a cetățenilor trebuie să intervină o răspundere mai drastică, din sfera penală față de cei care au provocat respectiva tulburare a folosinței imobilului).

Modificările legislative au ca scop principal asigurarea unui echilibru real între ceea ce înseamnă consolidarea autorității și a protecției polițistului și drepturile și libertățile cetățenești, fapt pentru care în proiect sunt menționate explicit drepturile cetățenilor în timpul acestor interacțiuni cu Poliția. Toate aceste propuneri au fost prezentate, joi, 2 noiembrie 2017, în cadrul unei conferințe de presă susținute de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, șeful Poliției Române, chestor principal de poliție Bogdan Despescu, subsecretar de stat cms.șef de poliție Mihai Valeriu și secretar adjunct al MAI cms.șef de poliție Nica Geani.

Proiectul a fost elaborat pe baza propunerilor trimise de polițiști, inclusiv pe adresa de e-mail special creată în acest scop, fiind definitivat în urma mai multor runde de consultări cu organizația profesională și cu organizațiile sindicale. Pentru conturarea unui cadru legislativ clar care să asigure atât protecția și predictibilitatea, cât și eficiența acțiunilor polițienești a fost analizată legislația și practica polițiilor din statele europene”. Proiectul precum și expunerea de motive pot fi citite aici: proiectul de Lege și Expunere de motive.

Știri despre: