Neînchiderea depozitului de deşeuri petroliere din Râmnicu Sărat ar putea conduce la amenzi mari pentru România, din partea Comisiei Europene

de Stiri Buzau Media

Închiderea depozitului de deşeuri petroliere al rafinăriei Venus Oilreg, din Râmnicu Sărat s-a dovedit o adevărată piatră de încercare pentru autoritățile buzoiene. În ciuda eforturilor depuse de autoritățile buzoiene pentru a obliga societatea să închidă acest depozit, potrivit cerințelor Comisiei Europene, acestea s-au dovedit a fi fără rezultat. Mai exact, de mai bine de cinci ani autorităţile buzoiene încearcă să rezolve problema de la rafinăria din Râmnicu Sărat, amplasată pe malul stâng al râului Râmnicu Sărat, care deține reziduuri de la regenerarea uleiului uzat.

Fosta rafinărie a fost închisă în 2007, după ce a intrat în insolvenţă.  În 2015, Remat Metal Master SRL a devenit noul proprietar iar la finalizarea contractului de vânzare-cumpărare a activelor, Agenția de Protecție a Mediului Buzău a stabilit, încă de la sfârșitul anului 2016, obligațiile de mediu pentru noul proprietar, dar acestea nu au fost respectate. Peste 80 de tone de reziduuri petroliere s-au scurs la finele lunii iunie 2017 pe terenul fostei rafinării Venus Oil Reg, din Râmnicu Sărat, după ce societățile care dețin terenurile, clădirile și rezervoarele au renunțat la paza obiectivului.

Activitatea de depozitare a fost sistată din anul 2002. Reprezentanții Gărzii de Mediu Buzău au anunțată că închiderea depozitului nu fost posibilă până acum, deoarece nu este constituit fondul pentru închiderea depozitului de deşeuri şi urmărirea acestuia postînchidere. Adică, termenul nu va fi respectat, din cauza unor lacune în legislaţia de mediu.

,,Sincer, la cum ne mișcăm cu al treilea depozit al rafinăriei Venus Oilreg SA de depozitare a deșeurilor periculoase – uleiuri uzate și gudroane acide – nu cred că ne încadrăm în termenul de închidere. Eu îi consider răspunzători direct pe cei care dețin actual deșeuri și această societate Remat Metal Master din București. Cu toate că Garda de Mediu le-a aplicat o serie de sancțiuni, nu au câștigat în instanță, mai mult de atât nu se poate face, vom ajunge – pentru că termenul scadent a cam trecut – să plătim cel puțin pentru acest depozit. Nu știu negocierele pe care le face Ministerul Mediului cu Uniunea Europeană, Departamentul de Mediu cu privire la solicitarea încă unnui termen, dar e păcat.(…) Nu stăm bine deloc și nu are sens să ne amăgim, pentru că nu s-a dorit o soluție, pentru că tot timpul am atras atenția că pe persoanele juridice nu ai cum să ai constrângere decât prin sancțiuni și dacă instanța le dă câștig de cauză, sau dacă le pierd, intră în procedura de insolvență, cum s-a și întâmplat”, a explicat prefectul județului Buzău, Carmen Ichim.

Pentru alte două depozite periculoase, de la Fermit Râmnicu Sărat şi de la Nehoiu, autorităţile judeţului au reuşit să grăbească închiderea depozitelor ilegale. În 2011, ţara noastră a fost notificată de Departamentul de Mediu al Uniunii Europene, în legătură cu aceste depozite de deşeuri toxice. România a primit o perioadă de graţie de cinci ani pentru desfiinţarea acestora, adică până la sfârşitul anului 2016.  Curtea Europeană de Justiţie a sancționat România cu aproape 1,9 milioane de euro, pentru neînchiderea a celor aproape 70 depozite de deşeuri neconforme din țară.