Niciun leu despăgubire pentru gospodarii care și-au adus virusul PPA în curte, sau care nu și-au luat măsurile necesare pentru a evita acest lucru

de Stiri Buzau Media

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a reunit astăzi, în urma analizelor de laborator efectuate de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală (I.D.S.A.) București, care au confirmat duminică prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Boboc, comuna Cochirleanca, trei suine fiind sacrificate. Ancheta epidemiologică în zonă este încă în desfășurare. Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim a menționat însă că gospodarii care se fac vinovați că și-au adus virusul PPA în curte, sau nu și-au luat măsurile necesare pentru a evita acest lucru.

,,Cred că situația a început să scape de sub control, pentru că într-o lună, au apărut 3 focare noi în comuna Vadu Pașii, în trei sate distincte. A mai apărut la Beceni, acum a apărut în comuna Cochirleanca. Nu știm sigur dacă există o legătură între cele 3 comune sau între cele 5 focare principale și secundare, dar sunt făcute documentații de către Inspectoratul Județean de Poliție împreună cu Direcția Sanitar Veterinară. Se verifică. Cert este un singur lucru: că pe toate focarele care au fost în județul Buzău și care sunt, nu vom acorda despăgubiri și lumea trebuie să înțeleagă foarte bine, dacă este vinovată n-o să primească niciun leu despăgubire dacă și-a adus virusul în curte sau nu și-au luat măsurile care trebuiau luate conform planului aprobat în CJSU”, a menționat Carmen Ichim.

Și mai grav este că, potrivit Direcției Sanitar Veterinare, mai există suspiciuni de PPA în alte două locații din comuna Vadu Pașii. Pentru moment, aceștia nu au anunțat care sunt zonele respective însă există temerea ca aceste suspiciuni să fie confirmate peste două zile de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București. Pe de altă parte, prefectul Carmen Ichim a anunțat că în afară de cei doi  proprietari din județ, care au fost despăgubiți,  în celelalte cazuri sunt deschise dosare penale. ,,La această dată nu sunt plătite despăgubiri decât pentru două localități din satul Amara, comuna Balta Albă, pentru celelalte sunt întocmite dosare penale, pentru toți. Cei care sunt în cercetare însă nu sunt făcute sesizări în acest scop. Deci lumea trebuie să conștientizeze că virusul nu vine el ca atare, ci este introdus tot de noi de oameni. Dacă s-au bucurat la porci mai ieftini, acum avem o problemă destul de mare. Mai sunt trimise de către Direcția Sanitar Veterinară suspiciuni încă în două locații, tot din comuna Vadu Pașii”, a mai spus prefectul județului Buzău.

Autoritățile buzoiene solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau Direcția Sanitar Veterinară Buzău.Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.