Având în vedere că municipalitatea îşi propune atingerea şi depăşirea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2020, prin creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor de energie regenerabilă în zona de acţiune a municipiului Buzău, în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de CO2 prin intermediul unui randament energetic sporit, dorește să implementeze o serie de proiecte integrate. În ședința ordinară a Consiliului Local Municipal din această săptămână, aleșii vor avea de dezbătur și aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul ,,Stații de încărcare pentru vehicule electrice în municipiul Buzău” în vederea aplicării la „Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehicule de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţă de judeţ”.
Unul din obiectivele principale care stă la baza implementării proiectului este încurajarea publicului prin utilizarea mijloacelor alternative de deplasare nepoluante, aferente mobilităţii urbane şi asigurarea infrastructurii necesare reîncărcării acestora. Printre mijloacele alternative de mobilitate se înscriu şi autovehiculele cu propulsie electrică sau hibridă, care necesită infrastructură pentru alimentarea cu energie electrică. Astfe, se vor realiza 8 stații de încărcare în 5 locații în municipiul Buzău. Suprafaţa necesă pentru amplasarea fiecărei staţi cu minim de 2 puncte de încărcare este de 6 mp, astfel asigurându-se un minim 2 locuri de parcare. Cheltuielile eligibile în cadrul acestui proiect finantat de Autoritatea Fondului pentru Mediu sunt:
- cheltuieli pentru achiziţia de staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice;
- cheltuieli cu lucrări de construcţii şi montaj al staţiilor de reîncărcare;
- cheltuieli aferente instalaţiilor electrice, cu excepţia cheltuielilor aferente instalaţiei de racordare până la punctul de delimitare;
- cheltuieli efectuate pentru realizarea şi instalarea panoului de informare;
- cheltuieli cu studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, în procent de maximum 4% din care lucrări Construcţie+Montaj (C+M).
Locațiile propuse în vederea realizării proiectului sunt:
- Amplasament 1 – Aleea Trandafirilor: 2 staţii cu 4 puncte de reîncărcare (în vecinătatea magazinului Mc Donald`s şi vis-a-vis de biserica Sfinţii Îngeri)
- Amplasament 2 – Bulevardul “1 Decembrie 1918”: o staţie cu 2 puncte de reîncărcare (intersecţie cu Strada Independenţei).
- Amplasament 3 – Bulevardul Unirii “Calea Eroilor “: 2 stații cu 4 puncte de reîncărcare (în dreptul magazinului Kaufland în vecinătatea parcării restaurantului Diana lângă obiectivul Patinoar)
- Amplasament 4 – Şoseaua Brăilei: 2 staţii cu 4 puncte de reîncărcare (vis-a-vis de Grup ROMET
- Amplasament 5 – Şoseaua Spătaru, nr. 32: o staţie cu 2 puncte de reîncărcare (în apropierea obiectivelor METATOOLS, COMAT GRUP S.R.L.
Bugetul alocat investiției de la Fondul de Mediu pentru municipiul Buzău este de 1.502.002,57 lei. (90 % din Fondul de Mediu si 10 % bugetul local). Suma maximă finanțată de Autoritatea Fondului de Mediu pentru instalarea unei stații de încărcare este de 190.000 lei ( 90 % din cheltuielile eligibile ). Conform datelor statistice, numărul maşinilor electrice, hibrid-electrice înmatriculate în România a crescut considerabil, ceea ce face necesară crearea unei reţele de staţii de încărcare electrice. Amplasamentele sunt localizate în intravilanul municipiul Buzău, fapt pentru care prin proiect au fost luate măsuri de diminuare a impactului asupra mediului. Pe perioada de execuţie a lucrărilor de amenajare a amplasamentelor, impactul este foarte redus, local, noxele fiind în special legate de praf, zgomot şi noxe rezultate din funcţionarea utilajelor.