Noul proprietar al mașinii trebuie amendat pentru lipsa rovinietei, nu vechiul proprietar

de Stiri Buzau Media

În cazul unei mașini care și-a schimbat proprietarul, noul deținător este cel care trebuie amendat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, nu vechiul deținător. Așa a decis luni, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), subliniindu-se că vechiul proprietar trebuie să dovedească faptul că a vândut mașina. Decizia dată de judecători va deveni obligatorie pentru toate instanțele din țară după ce este publicată în Monitorul Oficial. Fostul proprietar al unei mașini nu poate fi amendat dacă noul proprietar circulă cu mașina fără să achite rovinieta, a stabilit luni ICCJ, prin Decizia nr. 4/2018, ce a fost dată dintr-un recurs în interesul legii. Aceasta va deveni obligatorie, pentru toate instanțele din România, odată cu apariția în Monitorul Oficial.

„(…) în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator și de subiect activ al contravenției constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă; dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun”, este explicat într-un comuncat de presă de luni al ICCJ legat de decizia amintită. Practic, judecătorii au stabilit o interpretare obligatorie a legislației, din moment ce instanțele din țară soluționau problema în moduri diferite. Concret, pe de o parte, unele instanțe judecătorești considerau, în mod corect, că fostul proprietar nu poate fi amendat pentru că noul proprietar circulă cu mașina fără a plăti rovinieta, dacă se dovedește că mașina a fost vândută înainte ca autoritățile să constate contravenția.

Pe de altă parte, au existat și instanțe judecătorești care au apreciat că fostul proprietar este cel ce trebuie amendat pentru lipsa rovinietei. Așadar, pentru a evita pe viitor interpretările diferite pe această problemă, ICCJ a decis luni că noul deținător este cel ce trebuie amendat pentru lipsa rovinietei, dacă se dovedește schimbarea de proprietar. Atunci când există probleme de drept soluționate în mod diferit de instanțele judecătorești, judecătorilor ICCJ li se poate cere să vină cu o interpretare obligatorie care să asigure aplicarea unitară a legii, este explicat în Codul de procedură civilă. Deciziie ICCJ devin obligatorii, pentru toate instanțele, de la momentul publicării lor în Monitorul Oficial. Rovinieta este o taxă de drum ce trebuie achitată de persoanele care conduc mașini pe drumurile naționale și pe autostrăzile din România. În caz contrar, șoferii, care de obicei sunt și proprietarii mașinilor, riscă să fie amendați.

Atenție! Decizie ICCJ va deveni obligatorie de la data publicării sale în Monitorul Oficial.