Nu orice salariat sau viitor salariat care are studii superioare va obține automat salariul minim de 2.350 de lei, de la 1 ianuarie 2019. Dacă ne uităm la prevederea legală care introduce acest tip de salariu, vedem că nu se încadrează acolo situațiile în care lipsește vechimea minimă, dacă angajatul are studii în alt domeniu decât cel pentru care sunt necesare studiile pentru ocuparea postului respectiv ș.a.m.d.
De la 1 ianuarie, salariul minim pentru cei încadrați pe funcții pentru care sunt prevăzute studii superioare va fi 2.350 de lei, dacă au cel puțin un an de zile vechime în domeniul studiilor respective, stabilește Hotărârea Guvernului nr. 937/2018. „Prin excepție de la prevederile alin.(1), începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră„, scrie, mai exact, în HG.
Important! A avea studii superioare înseamnă a avea o diplomă de absolvire care să ateste finalizarea acelor studii. Un student care se angajează, chiar dacă o face în domeniul studiilor, este încă în formarea studiilor respective.
Și, cu toate astea, nu oricine are studii superioare va trebui să primească, de la 1 ianuarie, acest salariu minim de 2.350 de lei. Iată, mai jos, câteva astfel de situații, care nu se încadrează în prevederea de mai sus:
- Lipsa vechimii de un an în domeniul studiilor prevăzute pentru funcția respectivă. Cei care se încadrează prima oară în muncă, să zicem, absolvenții cu diplomă de studii superioare, mai exact, nu vor primi automat acest salariu minim dacă se angajează de la 1 ianuarie.
- Vechimea de un an realizată în alt domeniu. Să ne referim tot la cei mai tineri din câmpul muncii: poate că, la încadrarea pe postul X pentru care se cer studii în domeniul Y, tânărul angajat are studii în respectivul domeniu și un an sau mai bine de atât vechime în muncă, dar nu și în domeniul studiilor Y, ci în alt domeniu. Nici aici nu ne regăsim pe tărâmul prevederii de mai sus.
Notă: Dacă tot suntem la absolvenți, merită să ne amintim și de perioadele de stagiu și de cele de internship și de considerarea lor ca vechime în muncă/în specialitate în legislația aferentă: astfel, potrivit Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior, perioada de stagiu constituie vechime în specialitate, dacă s-a finalizat cu un certificat de absolvire emis de angajator; iar, conform Legii internshipului nr. 176/2018, „perioada în care internul a desfășurat activitatea în baza contractului de internship se consideră vechime în muncă, și, după caz, vechime în specialitate, în funcție de tipul activității”.
- Salariatul ocupă o funcție în alt domeniu decât studiile sale. Pentru postul X sunt necesare studii superioare în domeniul A. Dacă salariatul Ion, care ocupă postul X, are o diplomă de studii superioare în domeniul H, atunci nu se încadrează pentru un salariu minim de 2.350 de lei. „De exemplu, o persoană este inginer, a absolvit Facultatea de Construcții și efectuează activitate de marketing – clienți, într-un departament de ofertare. Pentru această situație, nu este impus salariul minim majorat„, arată consultantul fiscal Adrian Bența.
- Funcția ocupată nu impune obligația de a avea studii superioare, dar cel care o ocupă are studii superioare în domeniu. Prima condiție care ne sare în ochi din textul de mai sus e ca funcția să fie prevăzută obligatoriu cu studii superioare. Dacă nu e, nu contează că angajatul care o ocupă are studii superioare în domeniul respectiv.
- Angajatul ocupă un post part time. Valoarea de 2.350 de lei este stabilită la program full time, de 167,333 ore în medie pe lună, prin urmare nu reprezintă un minim obligatoriu pentru un program part time. Angajatorul va trebui să se raporteze însă la valoarea de 2.350 de lei pentru a acorda salariul minim pentru programul part time al angajatului care îndeplinește toate celelalte condiții (doar că va plăti contribuțiile majorate, la valoarea salariului minim de 2.350 de lei).