Pe 30 mai 2018, Parlamentul European a votat Raportul eurodeputatului Herbert Dorfmann (PPE, Italia), Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii, care vine cu o veste excelentă pentru apicultori. Pentru sprijinirea acestui sector vital pentru Europa, eurodeputații au votat propunerea ca apicultorilor să le fie acordate o schemă nouă de plată și sprijin direct pe comunitatea de albine.
Întrucât sectorul apicol este vital pentru Uniunea Europeană și are o contribuție semnificativă în cadrul societății, atât din punct de vedere economic, cât și ecologic, consideră că finanțarea pentru apicultură din cadrul Pilonului II (dezvoltare rurală n.r.) ar trebui să fie mai bine orientată și mai eficace și că noul cadru legislativ ar trebui să prevadă o nouă schemă de sprijin din Pilonul I (plăți directe agricultură n.r.) pentru apicultori, inclusiv sprijin direct pe fiecare comunitate de albine, se arată în Raportul Dorfmann, votat pe 30 mai 2018. Raportul eurodeputatului Herbert Dorfmann este referitor la viitorul sectorului alimentar și al agriculturii și cuprinde peste 100 de propuneri pentru simplificarea și modernizarea politicii agricole comune a UE. Documentul nu putea să excludă apicultura de pe lista subvențiilor noi care se vor acorda în agricultură. Mai ales, că în ianuarie 2018, în raportul Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, Perspective și provocări pentru sectorul apicol din UE, Comisiei Europene i se solicita să includă un nou sistem de sprijin direct pentru apicultori în propunerile sale pentru politica agricolă comună pentru perioada de după 2020.
Astfel, europarlamentarii au votat acum o nouă schemă de sprijin din Pilonul I pentru apicultori și sprijin direct pe fiecare comunitate de albine. Potrivit raportului Perspective și provocări pentru sectorul apicol din UE, dezbătut în ianuarie 2018 și votat între timp de europarlamentari, apicultorii ar trebui să beneficieze și de scutiri fiscale în fiecare stat membru, având în vedere importanța activității lor pentru agricultură și mediu. Sectorul apicol face parte integrantă din agricultura europeană, fiind sursa principală sau una dintre sursele adiționale de venit pentru peste 500 000 de cetățeni ai UE. Importanța acestui sector este mult mai mare decât s-ar putea deduce din contribuția sa la valoarea brută a producției în economie, având în vedere că 84 % din speciile de plante și 76 % din producția alimentară din Europa depind de polenizarea efectuată de albine, astfel încât valoarea economică produsă, estimată la 14,2 miliarde euro pe an în UE, este mult mai mare decât valoarea mierii produse.