Ocuparea funcțiilor publice se va face printr-un examen național de recrutare

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:writeitsideways.com

Accesul la funcția publică s-ar putea face, în curând, printr-o procedură nouă, care va presupune o etapă premergătoare concursului pe post. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pus recent în dezbatere la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, accesul la funcția publică va presupune, întâi de toate, susținerea unui concurs național de recrutare.

Sursa foto:writeitsideways.com

Proiectul de OUG privind Codul administrativ al României se află de curând în dezbatere publică și cuprinde, între multe alte prevederi, și o schimbare de optică în privința accesului la funcția publică. Ca să ajungă să intre în vigoare, documentul are nevoie de aprobarea Executivului și de publicarea ulterioară în Monitorul Oficial. Optica proiectului privind examenele de acces în funcție publică este următoarea: într-o primă etapă, cea de recrutare, cei interesați vor susține un examen național și, dacă vor fi admiși, vor putea participa, timp de trei ani, la concursurile pentru accesul pe post, scrie avocatnet.ro. Diferența față de situația actuală e majoră, pentru că Legea nr. 188/1999 (actuala reglementare a funcționarilor publici) nu conține această etapă de recrutare, ci doar concursurile pe post.

La examenul național, din prima etapă, se vor testa cunoștințele și competențele generale necesare pentru ocuparea unei funcții publice, în timp ce, în etapa a doua, adică la concursurile pe post, se vor testa cunoștințele de specialitate și competențele specifice posturilor libere pentru care se susține fiecare examen, potrivit documentului în dezbatere. Care va fi finalitatea concursului național de recrutare? În mod cert, cei care vor fi admiși la această testare națională nu vor deveni funcționari publici și nu vor fi automat angajați la stat. Cei care vor trece de această testare vor câștiga dreptul să participe la concursurile pe post. ,,Persoanele care promovează concursul naţional prevăzut la alin. (3) lit. a) (concursul național din etapa de recrutare – n.red.) nu dobândesc calitatea de funcţionar public. Promovarea concursului naţional conferă dreptul de participare la concursul pe post pentru o perioadă de maximum 3 ani de la data promovării concursului naţional„, scrie în proiectul de OUG.

Concursul național de recrutare se va face pe baza unui plan de recrutare elaborat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici și care se va face pentru trei ani, plan care va trebui aprobat de Guvern și care va avea în vedere, în primul rând, necesarul de oameni la nivelul autorităților și instituțiilor publice.