Asociațiile și fundațiile vor fi obligate să raporteze statului, cu date de identificare concrete, care sunt beneficiarii reali ai activității acestora, adică la cine ajung banii pe care acestea îi strâng, potrivit unui proiect de lege care ar putea primi votul decisiv săptămâna viitoare, în Parlament. Organizațiile se tem că, date fiind sancțiunile pentru nerespectarea obligației de raportare, vor ajunge să se desființeze. Într-adevăr, sancțiunea ultimă din proiectul de lege este dizolvarea entității care nu a transmis, nici după amendare, datele beneficiarilor reali.
Proiect de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a mai fost adoptat în Parlament, dar a fost trimis înapoi, pentru un nou proces legislativ, pentru că avea ceva probleme de constituționalitate. Adoptat de Senat, proiectul se află acum la Camera Deputaților, unde ar putea primi chiar săptămâna viitoare votul final. Proiectul cuprinde și modificări la Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, introducând pentru acestea o serie de obligații destul de stricte în practică. Prevederile problematice se referă la transmiterea datelor de identificare ale beneficiarilor reali ai asociațiilor și fundațiilor. Și când spunem date de identificare, ne referim la următoarele, potrivit proiectului: numele, prenumele, data nașterii, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, cetățenia, domiciliul sau reședința beneficiarului real.
„Anual sau ori de câte ori intervine o modificare privind datele de identificare a beneficiarului real, asociația sau fundația are obligația de a comunica Ministerului Justiției, datele de identificare ale beneficiarului real, în vederea înregistrării actualizării evidenței privind beneficiarii reali ai asociațiilor și fundațiilor (…) Dacă intervine o modificare privind datele de identificare a beneficiarului real, declarația se depune în 30 de zile de la data la care aceasta a intervenit”, scrie în proiectul care ar mai trebui, după ce obține votul decisiv de la deputați, să fie promulgat și de președintele țării pentru a ajunge lege.
Pentru încălcarea obligației de transmitere a datelor se vor putea da amenzi de la 200 la 2.500 de lei, iar cel amendat va avea la dispoziție 30 de zile apoi ca să dea datele respective. Dacă nu le va comunica nici atunci, amenda aplicabilă va fi de două ori mai mare. Într-un final, pentru nerespectarea obligației de comunicare se va putea ajunge la dizolvarea asociației sau fundației, iar statul va prelua bunurile care rămân după lichidare. Cine este acest beneficiar real, până la urmă? În proiect scrie că, în cazul asociațiilor și fundațiilor, printre beneficiarii reali se numără persoanele în al căror interes principal asociația/fundația a fost înființată sau funcționează.
Mai simplu: dacă o fundație strânge bani pentru copiii bolnavi de cancer, atunci va trebui să raporteze datele de identificare ale copiilor care vor beneficia de banii strânși, pentru că ei sunt beneficiari reali. Asociații și fundații de la noi au făcut apel, încă de la prima rundă a acestui proiect în Parlament, ca decidenții politici să nu treacă de Parlament obligațiile acestea, pentru că le împovărează până la absurd munca, iar mulți vor fi nevoiți să-și înceteze activitatea după ce ele vor intra în vigoare.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Acesta mai trebuie să treacă și de Camera Deputaților, și de președintele României și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.