Pandemia de coronavirus a atacat dur piața de publicitate din România

de Stiri Buzau Media

Pandemia de coronavirus a zdruncinat piață de publicitate din România și s-au înregistrat, astfel, pierderi uriațe.

Mai exact, în intervalul martie – mai 2020, potrivit datelor de monitorizare, piața de advertising a pierdut peste 35 de milioane de euro. În ceea ce privește zona TV, în luna martie s-a intrat cu o pierdere de 1.5 milioane de euro, în comparație cu aceeași lună a anului trecut, iar această pierdere a ajuns, treptat, la peste 13 milioane de euro lunar în aprilie și mai, ceea ce a adus o pierdere de 25 de milioane de euro. Potrivit specialiștilor, această scădere în publicitatea TV a depășit pragul de 35% în lunile mai și aprilie.

În mediul online s-au înregistrat pierderi, în aceeai perioadă, de aproximativ 500.000 de euro din piața monitorizată, plus încă 3,5 milioane de euro din piața care nu este monitorizată, dar dominantă, reprezentată de campaniile prin Google, Facebook și alte platforme globale de tip programmatic şi nu numai. Întrucât și Google Display Network sunt surse semnificative de monetizare pentru multe site-uri locale, cumulat cu efectul prețurilor scăzute în urmă negocierilor “de criză”, pierderea efectivă suferită de publisherii locali în cele 3 luni de criză se ridică la peste un milion de euro, susțîn experții.

În ceea ce privește piața radio, și aici găsim pierderi importante, de peste 3,5 milioane de euro, cu un vârf de 1,7 milioane în luna aprilie. Https://video-sound.ro , o companie care se ocupă cu realizarea materialelor publicitare audio și video, prin furnizarea de servicii de producție video și voice-over, informează că această scădere i-a afectat în special în zona de producție audio.

Întorcându-ne în trecut, la perioada crizei economice din 2008-2009, piața de publicitate din România s-a prăbușit masiv: de la circa 540 de milioane de euro scăderea a fost dramatică, până la 350 de milioane de euro. Deşi estimările de atunci vorbeau de o revenire în 2-3 ani, redresarea s-a întâmplat după mai bine de 10 ani, informează https://yellownews.ro, citând Ziarul Financiar.

În prezent, banii care ajung la companiile de media din România sunt și mai puțini și dina cauza globalizării industriei: pozițiile în piață ale unor playeri precum Google sau Facebook care încasează 70-80% din totalul banilor de digital.

Dragoş Stanca, expert în publicitate online, afirmă că este greu de spus dacă se va repetă scenariul prăbușirii din 2008-2009, dacă va fi la fel, ori mai rău și dacă piața își va reveni mai repede sau din contră. Însă, fără îndoială, banii din advertising în România sunt și vor fi mult mai puțini, în comparație cu anul trecut. Acest lucru este resimțit și de cei de la https://VIDEO-SOUND.RO, care spun că cererea de reclame video și reclame audio, prin servicii de voice-over, a scăzut dramatic, iar previziunile nu arată tocmai bine nici pentru anul viitor.

Știri despre: , ,