Viitorul parc „Iazul Morilor” din cartierul Micro III din muncipiul Buzău prinde contur. Muncitorii au început îmbrăcarea în lemn a construcției din parc, ce va fi înconjurată de un lac și va adăposti un muzeu dedicat importanței Iazului Morilor în dezvoltarea orașului. Clădirea va găzdui cafenele și terase la ambele etaje, un fast food și o moară la exterior. În viitorul parc se vor amenaja alei pietonale, spații verzi și băncuțe, dar și două lacuri cu apă limpede care vor fi populate cu pești colorați și nuferi. Fiecare lac va avea cel puțin 400 metri cubi, cu o adâncime maximă de 1,4 metri. De asemenea parcul „Iazul Morilor” va avea și o parcare, iar la final strada Frăsinet va fi asfaltată.
Recent, primarul munipiului Buzău, Constantin Toma, a anunțat că lucrările la parcul „Iazul Morilor” vor fi încheiate în septembrie 2021. Pentru ca proiectul să nu ajungă în impas Consiliul Local Municipal a aprobat o modificare de finanțare, astfel încât proiectul să dispună de toți banii necesari.
Iazul morilor se confundă cu istoria orașului. De-a lungul acestui fir de apă curgătoare s-a dezvoltat, de fapt, vechiul târg al Buzăului. Se știe că la 1525 funcționau aici 12 mori de apă. În 1856 existau vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână și tăbăcării, iar mai târziu, după 1900, au apărut și topitoriile de cânepă.
Cu timpul, vechiul canal natural care traversa orașul pe la suprafață a fost acoperit. Acum, Iazul Morilor pleacă din râul Buzău, de la stăvilarul de la Verneşti, curge între Drumul Naţional 10 şi apa Buzăului, traversează tot cartierul Simileasca apoi intră în subteran, în dreptul Galleria Mall. Apa curge prin tuburi pe sub strada Frăsinet, continuă pe sub blocurile din cartierele Broşteni şi Dorobanţi şi iese din nou la suprafaţă spre balta de pescuit a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor.