Persoanele cu dizabilități vor beneficia de oferte telecom mai atractive

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: ANCOM
Sursa foto: ANCOM

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a dezbătut și adoptat împreună cu industria, în cadrul ședinței Consiliului Consultativ decizia prin care sunt revizuite măsurile privind accesul persoanelor cu dizabilități la serviciile de telefonie și internet, astfel încât să răspundă cât mai bine cerințelor specifice ale acestora. Având în vedere că este foarte importantă adaptarea ofertelor de comunicații la nevoile specifice pe care acești utilizatori le au, ANCOM a convenit cu industria revizuirea pachetelor tarifare în sensul creșterii numărului de minute, respectiv SMS-uri, precum şi a volumului de date incluse în aceste pachete. Ofertele vor fi disponibile publicului în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a deciziei.

“Pachetele tarifare pentru serviciile de comunicații electronice la puncte mobile destinate persoanelor cu dizabilități vor avea un număr mai mare de minute, respectiv SMS-uri, dar și un volum mai mare de date, comparativ cu beneficiile stabilite anterior”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM. Astfel, în cazul utilizatorilor finali cu dizabilități auditive și/sau de vorbire, furnizorii de servicii de comunicații la puncte mobile vor fi obligați să asigure pachete care să conțină ca beneficii lunare minime, disponibile exclusiv la nivel național:

un număr nelimitat de SMS-uri în rețeaua proprie și 300 SMS-uri în alte rețele, la un tarif recomandat de 4 euro/lună, inclusiv TVA.

Totodată, la cererea utilizatorilor, furnizorii vor oferi:

un volum de date de minim 3 GB și un volum nelimitat de date pentru utilizarea serviciilor de interpretare video în limbaj mimico-gestual prin intermediul aplicațiilor dedicate, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA;

Tariful total recomandat al pachetului este de 6 euro/lună, inclusiv TVA.

În prezent, persoanele cu dizabilităţi auditive și/sau de vorbire pot beneficia lunar de oferte cu un număr nelimitat de SMS-uri în reţelele proprii, de cel puțin 150 SMS-uri în rețelele naționale şi, la cerere, un trafic naţional la internet mobil de minim 300 MB. Pentru utilizatorii finali cu dizabilități vizuale, pachetele puse la dispoziție de furnizorii de servicii de comunicații la puncte mobile vor conține ca beneficii lunare minime, disponibile exclusiv la nivel național:

2.000 minute în rețeaua proprie și 500 minute în alte rețele la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA;

De asemenea, la cererea utilizatorilor, furnizorii vor oferi un volum de date mobile de 3 GB la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA.

Tariful total recomandat al pachetului este de 4 euro/lună, inclusiv TVA.

În prezent, persoanele cu dizabilități vizuale pot beneficia de oferte cu cel puțin 300 de minute naționale și, la cerere, trafic național lunar la internet mobil de minim 300 MB.