Pe viitoarea lege a pensiilor, programată să se aplice din 2021 și aprobată recent de Guvern, se face o delimitare clară între cine va fi considerat pensionar și cine va primi un ajutor social în loc de pensie. Mai exact, cei fără cel puțin 15 ani de cotizare vor primi o indemnizație ce va fi tratată în altă lege, despre care nu știm încă nimic. O situație particulară va fi în cazul celor care, în toamna lui 2021, vor fi deja pensionați, dar cu stagii de sub 15 ani.
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a primit undă verde de la Executiv de curând și merge acum la Parlament pentru dezbatere și vot în fiecare dintre cele două Camere, iar apoi la aprobare, la președintele statului. Chiar dacă va ajunge în Monitorul Oficial anul acesta ori în prima parte a anului viitor, proiectul se va aplica abia de la 1 septembrie 2021.
În viitoarea lege scrie că pensionar va fi considerat doar cel care dovedește stagiul minim de cotizare de 15 ani. „Începând cu data intrării în vigoare a legii, persoanele care nu îndeplinesc condiția de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizație socială și fac obiectul unei alte legi”, se explică în nota de fundamentare a proiectului noii legi a pensiilor.
Inițiatorii proiectului spun că cei care se vor pensiona după ce intră în vigoare noua lege și care nu au cei 15 ani de cotizare nu vor primi pensie, ci o indemnizație socială (un ajutor social). Nu știm însă ce va însemna acest ajutor social în cifre, pentru că el nu face obiectul proiectului de care vorbim aici. Inițiatorii indică faptul că va fi o lege specială pentru această indemnizație.
Situația celor care sunt deja pensionați cu stagii sub 15 ani
Ce se va întâmpla însă cu cei care, până în toamna lui 2021, au obținut dreptul de pensie, dar au mai puțin de 15 ani de cotizare? În dispozițiile finale ale proiectului noii legi găsim răspunsul la această întrebare. „Pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior intrării în vigoare a prezentei legi (1 septembrie 2021 – n.red.) și care au realizat stagiu de cotizare mai mic decât stagiul minim de cotizare de 15 ani, stabilit de prezenta lege, pot opta între dreptul la pensie în cuantumul rezultat în urma aplicării prevederilor art.159 alin.(1) (adică în urma recalculărilor care se vor face pe noua lege – n.red.) și dreptul la indemnizația socială, stabilită potrivit legii”, scrie în proiect.
În același proiect se atrage atenția că prevederea de mai sus nu se va aplica pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiul minim de cotizare cuprins între 10 ani şi 15 ani prevăzut de legislaţia actuală. Prin urmare, doar cei cu mai puțin de 10 ani de cotizare vor fi vizați de opțiunea de trecere la indemnizația socială. Pensiile aflate în plată se vor recalcula pe noua lege. În urma recalculării, s-ar putea ca pentru unii dintre pensionari să devină incidentă chestiunea indemnizației sociale. Dar, potrivit prevederii de mai sus, pensionarii cu stagii mici (cu drepturile de pensie deschise deja la 1 septembrie 2021) nu vor fi trecuți automat la indemnizația socială.
În proiectul de lege se menționează însă că ei vor avea la dispoziție trei luni (până la 1 decembrie 2021) să aleagă între dreptul de pensie rezultat în urma recalculării și acea indemnizație socială. Cei care nu vor opta vor primi pensia recalculată conform noii legi. Tot în proiect mai scrie că toate casele de pensii vor anunța pensionarii de posibilitatea de a opta între pensia minimă și indemnizația socială. Pentru că nu știm momentan care va fi structura acestei indemnizații și cum se va acorda, nu putem face o analiză între aceasta și pensie. Dar indiciul că pensionarii vor putea să opteze între pensia recalculată (care, posibil, va fi cea minimă prevăzută de lege) și ajutorul social ne duce cu gândul că va putea exista un avantaj pentru cei care vor opta pentru această din urmă sumă de bani, nu pentru pensia recalculată. Rămâne de văzut cum va fi acordată indemnizația socială.
Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.