Persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce desfășoară activități independente au anul acesta un regim fiscal diferit față de cel întâlnit anul trecut, unul ce poate fi considerat mai avantajos. Asta deoarece contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) sunt raportate la nivelul unui salariu minim brut, de 1.900 de lei, iar obligația de a le plăti apare doar atunci când veniturile anuale depășesc nivelul a 12 salarii minime brute. În plus, impozitul pe venitul obținut este în 2018 de 10%, iar stabilirea sumelor de plată se face prin autoimpunere. Persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, fie ca PFA, fie ca titulari ai întreprinderilor individuale/familiale și profesii liberale datorează anul acesta CAS și CASS raportate la noul salariu minim pe economie, de 1.900 de lei, după cum urmează:
- CAS de 25%, aplicată asupra unui venit ales de către contribuabil, dar cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară (1.900 de lei);
- CASS de 10% la salariul minim pe economie (1.900 lei).
Totuși, obligația de a plăti contribuțiile la pensii și sănătate revine numai persoanelor ale căror venituri din activități independente, estimate/realizate, sunt cel puțin egale cu 12 salarii minime brute, adică 22.800 de lei. Asta înseamnă că, dacă în 2018 vei realiza venituri cumulate din activități independente sub plafonul de 22.800 de lei, nu vei datora CAS și CASS pentru aceste venituri, ci doar impozit pe veniturile obținute. Și în ceea ce privește impozitul pe venit există noutăți, în condițiile în care cota de impozitare este acum de 10%, în scădere de la 16%.
Totodată, persoanele care obțin în anul fiscal venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții (dobanzi, dividende etc) sau venituri din alte surse, depun de-acum o declarație unică, respectivul formularul 212, introdus recent în legislație.
Declarația unică pentru persoanele fizice (formularul 212), care înlocuiește mai multe formulare fiscale, printre care 200, 220 și 600, a fost publicată la finele lunii martie 2018, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în Monitorul Oficial. Aceasta va fi folosită de-acum, în principal, de persoanele fizice autorizate (PFA) și de ceilalți contribuabili care obțin venituri din activități independente, din investiții sau din chirii, printre altele.