Taxarea veniturilor lunare obținute de salariați și de persoanele fizice autorizate (PFA) diferă în anul 2019, conform legislației fiscale. Luând exemplul unui venit brut lunar de 3.000 de lei, pentru care ambele categorii de persoane datorează contribuția la pensii (CAS), contribuția la sănătate (CASS) și impozitul pe venit, una dintre situații este mai avantajoasă decât cealaltă.
Taxarea muncii în anul 2019 este în continuare mai avantajoasă pentru o PFA decât pentru un salariat, la fel cum s-a întâmplat și în anul ce tocmai s-a încheiat. Pentru a ajunge la această concluzie, redacția noastră a luat exemplul unui venit brut lunar de 3.000 de lei. Concret, pentru acest venit brut lunar, pentru un salariat se plătesc la stat taxe în valoare de 1.199 de lei, în timp ce pentru o PFA se plătesc taxe în valoare de 976 de lei.
Practic, în măsura în care estimează în 2019 venituri lunare brute de maximum 24.960 de lei (echivalentul a 12 salarii minime brute de 2.080 de lei), o PFA datorează numai impozitul pe venit. Plata CAS și CASS se face opțional în acest caz. Dacă se depășește acel plafon de venituri, o PFA datorează inclusiv CAS și CASS, însă contribuțiile sunt plătite ca pentru un salariu minim brut de 2.080 de lei, chiar dacă acea PFA obține lunar venituri de 10.000 de lei, să zicem. Salariatul datorează taxele raportate la veniturile brute, fără să existe o asemenea plafonare.
Pe deasupra, o PFA mai poate deduce anumite cheltuieli din impozitul pe venit, în timp ce salariații au doar varianta deducerilor personale. Prin urmare, în 2019 este mult mai avantajos, din punctul de vedere al taxelor datorate pentru veniturile obținute, să fii PFA, nu salariat. Acest lucru poate duce, așa cum atrag atenția specialiștii, la o migrare a salariaților către regimul PFA-urilor.