Prefectura va sesiza Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, privind răspândirea virusului PPA, în comuna Vadu Pașii

de Stiri Buzau Media

Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a întrunit astăzi într-o nouă ședință extraordinară, în cadrul căreia membrii CLCB au fost anunțați despre demersul pe care Prefectura Buzău îl va face în viitorul apropiat. Mai exact, prefectul Carmen Ichim a declarat că urmează să sesizeze în cel mai scurt timp Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, în legătură cu acțiunile deliberate ale unor cetățeni care au favorizat propagarea virusului pestei porcine africane pe raza comunei Vadu Pașii. Din anchetele epidemiologice efectuate de Direcția Sanitar Veterinară  Buzău în cazul celor 6 focare de PPA, confirmate până în prezent în comuna Vadu Pașii, reiese că în ultima parte a anului 2018, persoane domiciliate în această localitate ar fi efectuat transporturi de porci vii achiziționați din zona Ulmu, Brăila – acolo unde există mai multe focare de pestă porcină africană -, către alte localități din același județ și, posibil, în județul Buzău.

Pe lângă încălcarea restricțiilor impuse conform legii în zonele de protecție sau de supraveghere ale focarelor, aceste persoane nu ar fi efectuat nicio decontaminare corespunzătoare a mașinilor cu care au fost transportate suinele. Prin urmare, sesizarea ce urmează a fi înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău cuprinde mai multe aspecte ce pot întruni elementele constitutive la comiterea mai multor infracțiuni. ,,Prin prezenta, în temeiul art. 291 Cod Procedură Penală, înțelegem să sesizăm o serie de fapte care îmbracă aspecte penale și care, în opinia noastră, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de răspândire a bolilor la animale sau plante prevăzută de art. 355, alin. 1 Cod Penal, fals intelectual, prevăzute și pedepsite de art. 321 Cod Penal, uz de fals, fapta prevăzută și pedepsită de art. 323 Cod Penal, evaziune fiscală, faptă prevăzută de art. 9, lit. a, b, c, din Legea 241 / 2005 privind combaterea evaziunii fiscale și punere în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 334, alin. 1 Cod Penal”, se menționează în o plângerea penală pe care o înaintează Prefectura către Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

În cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor de săptămâna trecută, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Buzău au declarat că în urma anchetelor efectuate în comuna Vadu Pașii nu au fost semnalate situații de natură penală. Totodată, s-a mai menționat că nu au fost identificate animale care să provină din din alte județe, din zone cu focare de PPA.