Miercuri, la cea de-a X-a ediție a Galei Premiilor Participarii Publice, evenimentul care îi aduce pe scenă pe oamenii, grupurile civice şi organizaţiile care vor să arate în câte feluri implicarea civică are puterea de a modela decizii ale statului, municipiul Râmnicu Sărat a obținut Premiul Special pentru Tineret oferit proiectului ,,#SUSRâmnicul”, în cadrul secțiunii ,,Tineret”. Acesta a fost unul dintre cele 10 premii care au fost acordate la nivel național în cadrul galei de miercuri. Acest premiu a fost oferit municipiului Râmnicu Sărat de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) România, pentru modul în care a realizat participarea publică în comunitatea locală cu tinerii. Evenimentul organizat de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) și ANPCDEFP. Prezenți la eveniment au fost primarul municipiului Râmnicu Sărat,Sorin Cîrjan, secretarul municipiului, Manuela Davidoiu Vagyas, Directorul Economic, Macovei Forțu președintele FORTES, Mateevici Volodea, pe Marius-Georgian Iordache, Alex Creed, Mara Enescu, Anca Luiza, Ionuț Savian Chiorpec, Andreea Grigore, Catrina Alexandra și Florin Ceparu, coordonatorul proiectului ,,#SUSRâmnicul” și totodată City Managerul municipiului Râmnicu Sărat.
Responsabilitatea față de comunitatea râmncieană reprezintă unul din aspectele central poziționate de către sectorul de tineret. Astfel, numărul și valoarea proiectelor derulate dar mai ales perspectivele asumate reprezintă puncte importante pe harta schimbărilor, prin care Râmnicul a trecut în ultima vreme. Astfel, după 17 luni de muncă, mai exact la 31 ianuarie 2019, proiectul -,,Râmnicu Sărat model al dezvoltării durabile” finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus + s-a finalizat. Prin acest proiect s-a urmărit să se realizeze o strategie de tineret – un prim pas spre derularea unor importante proiecte comunitare – la nivelul municipiului Râmnicu Sărat, Liga Studenților Râmniceni, un plan de măsuri în intervalul 2019-2025 și să implice cât mai mulți tineri râmniceni.
Pe durata celor 17 luni, au avut loc 14 consultări în care au fost implicați 236 de tineri, 64 de factori de decizie în 755 de participări ale tinerilor și 180 de participări ale factorilor de decizie. Acest proiect a constat în informarea tinerilor din comunitatea locală, realizarea analizei comunității împreună cu aceștia, identificarea resurselor și propunerea unui plan de măsuri, care să fie transpus în cadrul unei strategii de tineret. Planul de măsuri este compus din 110 activități, structurate pe 6 direcții de activitate pe educația formală și non-formală. Vorbim despre unele măsuri ce pot fi aplicate atât în comunitatea locală, cât și în școală precum și despre activități care să implice instituțiile – aici referindu-ne printre altele la instituții de învățământ, instituții administrative sau primărie. Cert este că prin acest proiect Râmnicu Sărat a devenit al doilea oraș din România care deține o Strategie pentru Tineret, a menționat pentru Buzăumedia, Florin Ceparu, coordonatorul proiectului ,,#SUSRâmnicul” și totodată City Managerul municipiului Râmnicu Sărat.
Gala Premiilor Participării Publice este evenimentul organizat anual de Centrul de Resurse pentru participare publică. CeRe este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 2006 din convingerea că deciziile publice trebuie luate participativ. Adică, primarul, ministrul, directorul de școală – sau oricine are putere de decizie – trebuie să-i asculte pe oameni atunci când ia o decizie.
Publicată de Florin Ceparu pe Miercuri, 17 aprilie 2019