Primăria Buzău, unica din țară care folosește metoda Kaizen

de Stiri Buzau Media

Implementată din luna septembrie 2017, metoda Kaizen, inventată de japonezi și considerat a fi unul dintre cele mai eficiente din lume, începe să dea roade în multe birouri ale Primăriei Buzău. Cel puțin asta a reieșit din analiza făcută recent de conducerea Palatului Comunal, privind stadiul implementării sistemului de management Kaizen, în lunile aprilie şi mai. Kaizen înseamnă în limba japoneză îmbunătățire continuă iar  managementul este recunoscut la nivel mondial pentru reuşitele în mediul de afaceri, putând fi adaptat şi în administraţia publică. Nouă metodă după care funcționează în Primăria Buzău, încă din toamna anului trecut, a însemnat o reorganizare totală a activității.

Vorbim printre altele despre arhivarea documentelor, dar cel mai important despre reducerea timpilor lungi de așteptare pentru buzoieni. Spre exemplu, dacă înainte de implementarea metodei, pentru un document solicitat de la Biroul de Urbanism, buzoienii erau nevoiți să aștepte aproape 30 de zile, acum, timpii de așteptare s-au redus la 16 zile. Deși au fost înregistrate unele progrese evidente, există și situații în care s-au semnalat sincope în aplicarea acestei metode. Mai exact, unii dintre funcţionari nu au reuşit să se adapteze şi prin urmare rezultatele lor au lăsat de dorit.

,, Suntem singurul oraș din România care l-a adoptat în administrație. Scopul este de a oferi cetățeanului servicii de calitate, în cel mai scurt timp posibil. Rezultatele sunt bune, dar e loc de mai bine. Majoritatea angajaților au făcut progrese. Sunt și unii care continuă să păcălească munca, iar alții au ales să plece din Primărie. (…) Până acum le ceream un raport de activitate cu ce fac și îmi umpleau 7-8 pagini, le-am zis, aștia chiar fac treabă.Când a început să intre sistemul, am văzut că Biroul de Transporturi și Comerț a emis doar 5 acte. Deci nu este de lucru nici pentru un om și ei sunt 7. Despre asta vorbim și au salarii de 6-7 mii de lei lunar”, a menționat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma. De implementarea sistemului Kaizen în Palatul Comunal s-a ocupat inginer Simona Săvulescu, consilieră personală a primarului Constantin Toma. Amenajarea noului sediu de la Bazar va fi realizată ţinând cont de anumite condiţii impuse de acest sistem de management.