Apariția unui nou caz de pestă porcină africană identificat sâmbătă, într-o gospodărie situată în apropierea primului focar, apărut la jumătatea acestei luni în satul Amara, comuna Balta Albă, a determinat autoritățile buzoiene să convoace Centrul Local de Combatere a Bolilor. În cadrul acestei întruniri, specialiștii Direcției Sanitar Veterinare Buzău au transmis o informare cu privire la situația răspândirii pestei porcine africane și măsurile luate în cazul ultimului caz de PPA confirmat în satul Amara. Ei au menționat că în lipsa altor suspiciuni de boală la efectivele de porci din localitate, la acest moment nu se impune sacrificarea preventivă a animalelor din proximitatea focarului.
Pe de altă parte, specialiștii DSVSA Buzău au declarat că există o posibilă problemă la porcii santinelă care au fost introduși în data de 18 octombrie în localitatea Lunca. ,,Porcii santinelă au fost băgați în toate cele 3 focare – la Lunca, Pănătău și Puiești. Referitor și la acest punct santinelă care cred că ce trebuie știut este că înregistrăm o stare de boală la cei băgați la Lunca. Au fost recoltate probe de sânge și au fost trimise la laborator. Sperăm să nu iasă pozitive la pesta porcină africană. În condițiile în care vor ieși pozitive, fără îndoială nu înseamnă declararea unui nou focar, înseamnă doar prelungirea perioadei până când vom reuși să stingem focarul de pestă porcină africană de la Lunca. Vorbim de unul dintre ele. Lunca este focarul secundar celui de Pănătău”, a declarat dr. Ciprian Botezatu, director adjunct al DSVSA Buzău.
În continuare, vor fi menținute filtrele dezinfectoare, restricțiile privind transportul animalelor pe drumurile naționale și județene care fac legătura dintre Buzău și județele învecinate Brăila și Ialomița, care înregistrează un număr important de focare de Pestă Porcină Africană. În altă ordine de idei, specialiștii Direcției sunt în alertă maximă, în urma unei adrese primite de la autoritățile din Ialomița care anunță numeroase cazuri de mistreți infestați cu virusul PPA. În aceste condiții, în cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor s-a dispus ca un grup de experți să verifice fondurile cinegetice de pe raza județului Buzău. ,,Să verifice în totalitate fondurile de vânătoare, să verifice dacă la limita cu județul Ialomița avem probleme de îmbolnăvire a porcilor mistreți, sau există deja cadavre de porci mistreți. Practic trebuie să facă o verificare intensă a acestor locuri ca urmare a sesizării transmise de către Instituția Prefectului Ialomița”, a menționat prefectul județului Buzău, Carmen Ichim. Termenul până la care trebuie făcute aceste verificări este de 6 noiembrie.