Inspectoratul Școlar Județean Buzău a organizat, vineri, 11 ianuarie, a doua sesiune a proiectului de formare a profesorilor de limba franceză prin seminarul (6 ore) « Pour un enseignement créatif du FLE avec le texte littéraire francophone », coordonat de către prof. dr. Rennie Yotova, directoarea Biroului Regional pentru Europa Centrală și Orientală al Organizației Internaționale a Francofoniei. Seminarul de formare, la care au participat 28 de profesori de limba franceză, a fost organizat în parteneriat cu Biroul Regional pentru Europa Centrală și Orientală al Organizației Internaționale a Francofoniei, Alianța Franceză din Ploiești, Centrul Cultural Francofon Buzău și Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, Buzău. În deschidere, Conf. Univ. dr. Steluța Coculescu, de la Universitatea de Petrol și Gaze, Ploiești, directoarea Alianței Franceze din Ploiești, a susținut conferința științifică „Littérature? Analyse du discours? Etudes littéraires? Quelles approches pour le professeur de FLE?”. Ea a accentuat ideea că învățarea limbii franceze are, în prezent, mai ales, un scop utilitar. Integrarea literaturii francofone reprezintă o necesitate având în vedere valorile transmise și competențele culturale.
Rennie Yotova, directoarea Biroului Regional pentru Europa Centrală și Orientală al Organizației Internaționale a Francofoniei a prezentat, pentru început, informații esențiale despre instituția pe care o reprezintă: scopul, membrii, obiective, priorități, programe derulate, ceea ce a permis profesorilor o cunoaștere mai profundă a valorilor francofoniei, a diversității lingvistice și culturale în spațiul francofon. A doua parte a cursului a vizat prezentarea unor metode și strategii ludice pentru a fi utilizate în cadrul orelor de limba franceză sau pentru activități extrașcolare în limba franceză.
Profesorii au experimentat, prin lucru în echipa, metode precum biblioteca virtuală, o invitație la actul lecturii în limba franceză. Competența de producere a mesajelor scrise în limba franceză a fost abordată prin exerciții de scriere creativă, pornind de la texte ale unor autori francofoni de pe continente diferite: Amin Maalouf (Liban), Anna Moï (Vietnam), Léopold Sédar Senghor (Senegal), Scholastique Mukasonga (Rwanda), Virginie Despentes (Franța), Michel Tremblay (Québec, Canada), dar și din volumul „Le Papalagui”, realizat de Eric Scheurmann. În cadrul acestui seminar, inspectorul școlar pentru limbi romanice Maria-Monalisa Pleșea a prezentat o sesiune de informare privind organizarea examenului DELF, la Buzău, sesiunile februarie și mai, în parteneriat cu Institutul Francez din București.