Din dorința de a oferi o educație de mediu modernă, cu aplicații și tehnologie de ultimă generație, coordonator al Geoparcului Ținutul Buzăului în echipa de implementare, Răzvan Gabriel Popa a înscris în competiția Idei din Țara lui Andrei proiectul “Educație de Senzație” pentru Geoparcul Ținutul Buzăului.
Proiectul va pune bazele unui sistem educațional non-formal, prin care tinerii de la 3 licee tehnologice din județul Buzău, mai exact de la Colegiul Tehnic Buzău, Colegiul Economic Buzău și Liceul Tehnologic Lopătari, își vor îmbogăți cunoștințele despre impactul oamenilor asupra mediului.
„Și cum ar putea deveni elevii mai conștienți de efectele noastre asupra mediului, dacă nu analizând direct rezultatele acțiunilor lor, cu tehnologie avansată?
Geoparcul Ținutul Buzăului va deveni un laborator natural, cu stații de monitorizoare a mediului.
Vor fi amplasate 4 stații generatoare de date de mediu care vor măsura parametri geobiofizici, (precum CO2, CH4, temperatură, umiditate, suspensii etc) în 4 medii care se diferențiază prin intensitatea activității umane: la oraș, sat, într-o zonă naturală turistică și o zonă sălbatică.
Fiecare stație va fi dotată cu o celulă solară independentă care va asigura energia necesară pentru a funcționa. Rețeaua va transmite date în timp real la stațiile de lucru amplasate la cele 3 licee, dar și la centrul de practică ce va fi amenajat în Geoparc.
Datele colectate și analiza lor în acest centru de practică modern îi vor ajuta pe viitorii specialiști să înțeleagă procesele care au loc în jurul lor și importanța de a le studia.
Toate aceste date vor fi generate în timp real și transmise, tot în timp real, pe un server. Echipa va realiza un software care accesează aceste date și permite oricărui utilizator să le vizioneze, să le descarce, să construiască grafice. Orice computer pe care se instalează acest software devine, practic, o stație de lucru, iar acest soft va fi distribuit gratuit pe internet, astfel încât să poată fi folosit de oricine, inclusiv alte școli sau licee„, spun reprezentanții Colegiului Economic.
În plus, inițiatorii proiectului vor realiza și un ghid util atât pentru elevii, cât și pentru profesorii din domeniul educației de mediu, pentru a transmite cât mai bine cum funcționează senzorii și cum pot fi folosite datele pentru a înțelege evoluția mediului înconjurător.
Centrul de practică va fi dotat cu punct de vizitare deschis oricărui doritor. Elevii vor contribui la realizarea punctului de vizitare, astfel încât să se familiarizeze cu conceptele de comunicare și de conștientizare a publicului larg. El va fi deschis oricărui liceu care dorește să efectueze practică de mediu, dar și școlilor locale, pentru orele “Școala Altfel” și pentru predarea științelor naturale.
Miercuri, 12 aprilie, echipa de proiect s-a aflat în rândul elevilor Colegiului Economic Buzău pentru un prim workshop.
Au participat 15 elevi dornici să învețe mai multe -Draghia Flavius, Marin Alin, Obeadă Diana, Radu Lidia, Tănase Claudiu, Busuioc Roxana, Dobrin Andreea, Necula Alexandru, Untaru Ovidiu, Perțea Iulian, Gherghe Mădălin, Gheorghe Andrei, Țopană Florina, Codescu Alina, Beitulovici Ana. Elevii vor fi coordonați de profesoarele Marinela Boaru și Luciana Stancu.
Urmează ca în luna iunie elevii să participe la montarea unei stații de monitorizare în Geoparcul Ținutul Buzăului.