Elevii buzoieni din școlile județului nostru ar putea avea în viitorul apropiat, o nouă materie opțională de studiu. Este vorba despre un manual de istorie a județului Buzău, un proiect ce a pornit în urma orelor de istorie ținute la toate școlile și liceele din Buzău, în cadrul acțiunilor de Centenar. Atunci, participanții la aceste evenimente au constatat cât de interesați erau elevii să asculte despre realizările unor buzoieni care au făcut istorie în diferite domenii de activitate. Proiectul este însă abia la început. Primarul Constantin Toma a declarat recent că este important ca toți buzoienii să își cunoască istoria locului în care s-au născut și o opțiune în acest sens ar fi un manual de istorie. ,,Este un proiect care îmi place din ce în ce mai mult, sper să-l punem în aplicare. Sper ca în 2019 să avem o carte de istorie a Buzăului și să obținem un curs, chiar dacă opțional, dar în fiecare școală din județ să se predea și istoria Buzăului. Trebuie să crească încrederea în orașul și județul nostru și acest lucru se face de la vârstele cele mai fragede. Din păcate, istoria în general nu se mai predă, sau se predă la un mod, după părerea mea, inacceptabil.Ar trebui măcar să ne cunoaștem istoria locului în care ne-am născut și am crescut”, a menționat edilul șef.
Pentru al doilea an consecutiv, municipalitatea a tipărit și un calendar cu personalități buzoiene. Aceste calendare vor ajunge în toate școlile din municipiul și județul Buzău, iar ideea este aceea de a le prezenta copiilor adevăratele modele de urmat în viață. Cele 12 personalități buzoiene ce sunt prezente pe calendarul anului 2019 sunt: Constantin C. Arion – avocat, politician, ministru; Ioan Peneș – aviator, general Florentina Ioniță-Radu – directorul Spitalului Militar București;
Greg Scărlătoiu – consilier președinte SUA pe relația Coreea de Nord; Benone Sinulescu – cântăreț muzică populară; Constantin Angelescu – medic, politician; Marius Andruh – academician, chimist; Dionisie Romano – episcop; Gheorghe Costa-Foru – om de știință; Costel Vânătoru – inginer horticultor, cercetător Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău; Mihai Bălănescu – inginer și fizician, fost director al Institutului de Fizică Atomică și general de divizie Gheorghe D. Marinescu.