Ziua Internaţională a Mamei se sărbătoreşte anual, în prima duminică a lunii mai. În România, Ziua Mamei a devenit sărbătoare oficială în 2010, iar anul acesta, mamele vor fi celebrate pe data de 6 mai. Cu această ocazie, vă prezentăm o sinteză a celor mai importante proiecte care vizează mamele şi drepturile acestora în România.
Produse gratuite pentru nou-născuţi
În curând, gravidele ar putea primi îmbrăcăminte şi produse de îngrijire pentru nou-născuţi în valoare de 500 lei. Acest ajutor material se va acorda o singură dată pentru fiecare nou-născut, la ieșirea din spital sau la eliberarea certificatului de naștere. Mai multe detalii despre acest proiect de lege puteţi citi în acest material.
Alăptarea în spaţii publice
Persoanele fizice sau juridice care împiedică mamele să-și alăpteze sugarii în spații publice ar putea primi amenzi de la 100 până la 2.000 de lei. Interzicerea alăptării copilului sau refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează vor fi considerate contravenţie, potrivit unei propuneri legislative explicate pe larg în acest articol.
Indemnizaţii şi reduceri de impozite pentru mame cu mulţi copii
Teoretic, femeile care au născut mai mult de trei copii ar putea primi indemnizaţii în cuantum de până la 50% din salariul mediu net pe economie, iar mamele care au cinci sau mai mulți copii ar putea primi titlul și medalia de „Mamă Eroină”. Aceste beneficii sunt incluse într-un proiect de lege iniţiat în 2016, dar care încă nu a parcurs toate etapele necesare intrării în vigoare.
De asemenea, femeile care nu realizează venituri din salarii și au născut și păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii ar putea beneficia de un ajutor bănesc lunar, precum şi de o reducere de 50% la impozite şi taxe locale. La fel ca în cazul proiectului „Mame eroine”, şi această propunere legislativă a fost iniţiată în 2016, dar nici până azi nu a fost adoptată. Despre aceste două proiecte puteţi găsi mai multe informaţii aici.
Atenţie! Proiectele menţionate mai sus NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgate de şeful statului şi, ulterior, să se publice în Monitorul Oficial.