Propunere legislativă privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive

de Stiri Buzau Media

Proiectul de lege limitează dobânzile pe care creditorii le pot percepe de la persoanele fizice consumatori, dobânda anuală efectivă fiind limitată la cel mult 2 puncte procentuale peste „dobânda de refinanțare practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă”. ,,În cazul imposibilităţii consumatorilor de a executa un contract de credit din cauza onerozităţii excesive a dobânzilor, denunţarea unilaterală a contractului de către creditorul financiar este interzisă înainte de trecerea unei perioade de 90 de zile de la constatarea acestei imposibilităţi şi dacă nu a fost precedată de o procedură de revizuire convenţională sau, după caz, judiciară a contractului, în condiţiile art. 14.”, se menționează în actul normativ.

La cererea debitorului sau din proprie iniţiativă, creditorul financiar va face o propunere, în scris, de ușurare a poverii, de reeșalonare sau de refinanțare a creditului, în raport cu veniturile actuale ale consumatorului si cu gradul sau maxim de îndatorare. Cele două dispoziții precizate mai sus se aplică şi în cazul în care contractele de credit de consum, ipotecare sau imobiliare au fost externalizate de către instituţia de credit sau de către instituţia financiară non-bancară către un terţ.

,,Utilizarea de dobânzi peste limitele plafonate va fi considerată practică comercială incorectă sau chiar ilicită, care va putea fi sancționată de către ANPC cu amendă sau chiar închiderea activității creditorului”, se mai arată în document. Acest act normativ face parte dintr-un pachet de 4 proiecte bancare. Acestea vor intra în dezbatere la Senat, prima camera parlamentară sesizată, după ce vor obține avizul Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social.