Propunere: Salariu minim mai mare pentru cei cu studii superioare și pentru cei cu vechime, de la 1 noiembrie

de Stiri Buzau Media

Pe lângă creșterea salariului minim începând de luna viitoare, la Ministerul Muncii se mai discută și introducerea unui salariu minim brut mai mare pentru cei care lucrează pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare și pentru cei cu cel puțin 15 ani vechime. Creșteri ale celor două valori ale salariului minim pe economie sunt prevăzute însă și pentru 2019, și pentru 2020.

Creșterea salariului minim pe economie la 2.080 de lei fusese inițial propusă să se aplice de la 1 ianuarie 2019, dar ministrul muncii a afirmat recent, pe pagina proprie de Facebook, că se va aplica de la 1 noiembrie. Pe lângă devansarea datei, la minister se mai analizează și altă chestiune: o aplicare diferențiată a salariului minim. Toate aceste lucruri se vor aplica numai după ce, cuprinse într-un proiect de act normativ, sunt aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. Potrivit unui document distribuit de ministrul muncii în spațiul public, pe lângă valoarea de 2.080 de lei, va mai exista un tip de salariu minim, astfel:

  • pentru cei care sunt angajați pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupațiilor din România, salariul minim va fi de 2.350 de lei;
  • pentru cei cu cel puțin 15 ani vechime, salariul minim va fi de 2.350 de lei.

Mai mult, se propune includerea în Codul muncii a unui prag minim al raportului salariul minim – câștig salarial mediu brut la cel puțin 45%, începând din 2020. Mai exact, din 2020, salariul minim brut să fie măcar 45% din câștigul salarial mediu brut. Și în prezent ne învârtim însă în jurul acestui procent, având în vedere că salariul minim e 1.900 de lei și statisticile arată că, în august, câștigul salarial mediu brut a fost 4.449 lei.

În același document mai găsim însă și niște perspective de viitor privind eventuale creșteri ale salariului minim. Astfel, pentru cei fără studii superioare și cu vechime sub 15 ani, salariul minim ar ajunge în 2019 la 2.123 de lei, iar în 2020, la 2.295 de lei; cât despre cei cu studii superioare sau cu vechime de peste 15 ani, salariul minim ar ajunge în 2019 la 2.393 de lei, iar în 2020, la 2.565 de lei.

Atenție! Pentru a intra în vigoare, proiectul de hotărâre de Guvern pentru stabilirea salariului minim brut trebuie adoptat de Executiv și apoi publicat în Monitorul Oficial.