Recuperatorii să nu mai ceară datornicilor mai mult decât dublul sumei plătite pentru creanțe

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: InfoPuls

Recuperatorii de creanțe ar putea să ceară datornicilor o sumă maximă care să nu depășească dublul sumei plătite de aceștia dintâi pentru cumpărarea debitelor de la bănci, potrivit unui proiect de act normativ adoptat anul trecut de Parlament, dar care a fost găsit miercuri ca fiind neconstituțional. Asta înseamnă că actul se va întoarce în Parlament pentru ca procesul de legiferare să fie reluat de la zero.

Sursa foto: InfoPuls

Propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost adoptat anul trecut de Parlament. Totuși, acesta a fost reclamat la Curtea Constituțională, care a găsit miercuri că este neconstituțional. Asta înseamă că, pentru a se aplica, documentul trebuie să treacă iar prin Parlament și să fie corectat în conformitate cu observațiile judecătorilor Curții. Concret, proiectul de act normativ propune o sumă maximă pe care recuperatorii de creanțe să o poată cere persoanelor îndatorate, care să nu depășească dublul sumei cu care datoria a fost cumpărată de firma de recuperare. „Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanța de la cedent”, scrie în documentul citat de avocatnet.ro, cu precizarea că prevederea va fi valabilă indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanței.

Mai mult, se va aplica și în cazul contractelor de credit în derulare. Potrivit inițiatorilor, relația dintre debitori și colectorii de creanțe este puțin reglementată în prezent, motiv pentru care entitățile care au ca obiect de activitate recuperarea de datorii cumpără la sume derizorii drepturi de creanță, „demarând sau continuând măsuri agresive de executare silită împotriva consumatorilor”, după cum scrie în expunerea de motive anexată proiectului de lege. Tot în încercarea de a institui garanții legale în vederea apărării drepturilor consumatorilor, propunerea legislativă stabilește că debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului dublul prețului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanța, fără costuri suplimentare.

Atenție! Proiectul de act normativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat iar de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Știri despre: , ,