Reglementări mai puțin cunoscute care îți sunt utile dacă ai sau vrei un împrumut imobiliar

de Stiri Buzau Media

Românii care au credite ipotecare, dar nu le pot plăti și sunt în situația de a fi evacuați trebuie să știe că, de mai bine de un an, au posibilitatea de a cere o locuință de sprijin de la stat. De asemenea, cei ce au credite ar trebui să fie conștienți că Legea falimentului personal se aplică în sfârșit, că imobilele cumpărate prin programul “Prima Casă” nu pot fi executate silit imediat după achiziție, iar băncile sunt obligate să îi informeze care sunt riscurile creditării în valută.

Persoanele evacuate pentru neplata creditului ipotecar pot cere o locuință de la stat

Persoanele și familiile evacuate din cauza neplății ratelor creditului ipotecar pot cere alocarea unei locuințe de la stat. Conform legislației în vigoare, locuințele datornicilor pot fi scoase la licitație și cumpărate de către autoritățile locale, iar acestea pot lăsa foștii proprietari să locuiască acolo, cu condiția de a plăti o mică chirie. În cazul în care foștii proprietari refuză să mai stea într-o locuință de sprijin, aceasta este repartizată altor persoane ce se găsesc în situația evacuării.

Legea falimentului personal se aplică de la începutul acestui an

Chiar dacă, într-o primă fază, Legea falimentului personal ar fi trebui să se aplice de la sfârșitul anului 2015, ea se aplică de la 1 ianuarie 2018, după mai multe amânări. Acest act normativ stabilește o serie de mecanisme pe care le pot folosi persoanele cu datorii și care sunt nevoite să intre în insolvență.

Apartamentele “Prima Casă” nu pot fi executate silit pentru alte datorii timp de cinci ani de la achiziție

Proprietarii locuințelor cumpărate prin programul “Prima Casă” nu le pot vinde timp de mai mulți ani de la achiziție. Pe de altă parte, casele sau apartamentele achiziționate prin acest program nu pot fi executate silit de către alți creditori de-ai proprietarilor timp de cinci ani de la cumpărare. Potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, restricția de înstrăinare a unei locuințe trebuie să se aplice în ambele situații, nu doar la vânzarea acesteia de către proprietar.

Clienții trebuie să fie informați de bănci despre riscurile creditelor în valută

Persoanele care contractează un credit în valută trebuie să primească informații despre riscurile pe care le implică acest tip de credit. Măsura este prezentă într-o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene și se aplică tuturor creditelor în valută, nu doar celor pentru case sau terenuri.

Dezvoltatorii imobiliari trebuie să raporteze la Protecția Consumatorilor contractele de credit încheiate

Potrivit unui act normativ în vigoare, dezvoltatorii imobiliari care vor să acorde credite sunt obligați să se înregistreze la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și să furnizeze anual mai multe informații legate de contractele de împrumut semnate cu clienții.