Demisă din funcţie, prin fax, printr-un ordin al Ministrului Educaţiei, Florina Stoian a declarat, la acea vreme, că-l va contesta. Atunci, ea luase legătura cu avocații, a trimis o contestație la minister și mai apoi a depus la Curtea de Apel București o solicitare pentru suspendare a ordinului. Luni, magistrații instanței amintite au dat câștig de cauză Florinei Stoian. Ei au suspendat ordinul emis de Ministrului Educației, Liviu Pop. Sentința este executorie, dar nu este una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs. ,,Această hotărâre este executorie. Cei de la minister au drept de recurs în termen de 5 zile, dar depun la instanța care a judecat cauza ieri și apoi se ajunge la Înalta Curte și acolo poate să dureze câteva luni sau un an. Ea este executorie, iar eu iau un certificat de grefă astăzi și îl duc la minister. Ministrul este obligat de îndată să ia act și să pună în aplicare hotărârea judecătorească” a declarat Florina Stoian.
Conform legii, dacă ministrul Educației Liviu Pop semnează acel certificat imediat, atunci Floina Stoian ar urma să se reîntoarcă la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Buzău, până la jumătatea acestei săptămâni. În caz contrar se poate ajunge la plângere penală. ,,Astăzi, ministrul trebuie să ia act de hotărârea instanței și a doua zi cel târziu să emită ordinul, dacă nu riscă o plângere penală. Asta este legea. (…) Să vedem când dispune ministrul. Eu știu poate nu este în țară, sau poate este în concediu medical, eu știu, sau poate mai găsește o scuză. Eu nu sunt grăbită, trebuie însă să se respecte legea” a adăugat Stoian.
Atât în luna august, când a fost anunțată de demitere, cât și acum, după ce instanța i-a dat câștig de cauză, Florina Stoian susține că cel ce se simte nedreptățit trebuie întotdeauna să își caute dreptatea în instanță. ,,Eu în continuare susțin că fiecare om trebuie să-și caute dreptatea în instanță. Nimeni nu trebuie să se supere dacă omul consideră că este nedreptățit, iar ceea ce s-a întâmplat era normal că trebuie să aibă un așa răspuns, mai devreme sau mai târziu” a mai menționat Florina Stoian.
În luna august, Ministerul Educației trimis prin fax IȘJ Buzău o adresă prin care se anunța că postul de inspector general al instituției a fost scos la concurs. Pentru această funcție și-au depus dosarele 5 candidați: inspectorul general şcolar-adjunct, Nela Wamsiedel, adjucta Daniela Palcău, fostul şef al I.Ş.J. Geta Burducea, Ionela Voicu, inspector şcolar pentru învăţămîntul primar, profesorul doctor în istorie Dumitru Săndulache de la Colegiul Agricol şi Ionela Voicu de la Cislău. La data de 4 septembrie a fost numită ca nou inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Buzău, Geta Burducea. Aceasta a mai ocupat funcţia de inspector şef, însă cu delegaţie, picând de trei ori concursul organizat de ministerul Educației pentru ocuparea postului.