Colegiul Economic Buzău implementează în prezent proiectul ,,Innovative Tourism-Collecting Cultural Heritage Through Intergenerational Walks”, finanţat în cadrul programului Erasmus + al Comisiei Europene, pe perioada 2018-2021. Instituțiile partenere ale acestui proiect sunt Danske Gymnastik og Idrætsforen, Vestjylland/ Danemarca- coordonatorul proiectului, Ayuntamiento de Ceutí/ Spania, HOP UBIQUITOUS SL/ Spania, Gaziosmanpasa University/ Turcia, Stowarzyszenie Szansa dla Aktywnych/ Polonia, Grad Varazdin (City of Varazdin)/ Croația. Municipalităţi, organizații nonguvernamentale, unităţi din învăţământul profesional şi tehnic, universităţi şi o companie privată colaborează pentru a identifica metode de a pune în valoare resurse turistice relevante. Dar caracterul de noutate al acestui proiect constă în faptul că se dorește o activare a persoanelor de vârsta a treia care vor fi incurajate să împărtășească povești, legende, anecdote despre locuri și oameni generațiilor mai tinere.
Principalul scop al proiectului este acela de a îmbunătăţi calitatea vieții persoanelor de vârsta a treia, seniorilor, de a le facilita legătura cu generațiile mai tinere și procesul de comunicare cu acestea. Dar în același timp se urmărește îmbunătățirea imaginii comunităţilor în scopul atragerii de turişti şi a creşterii capacităţii turistice, a dezvoltării micilor afaceri locale. A doua întâlnire de proiect a avut loc în Croația în septembrie 2019, iar Consiliul Local a fost organizatorul principal. Tema acestei întâlniri a fost „Storytelling ca mijloc de comunicare”.Cele două zile de lucru au fost foarte intense cu nenumărate și variate activități. Prima zi a întâlnirii a început cu un workshop dedicate raportului intermediar. Au fost trecute în revistă activitățile primului an de proiect, modalitățile de monitorizare, acțiunile de diseminare întreprinse de fiecare partener, evaluarea realizată după fiecare activitate. A urmat vizita la Primăria orașului și discuții cu privire la proiect și la bunele practici ce pot fi oferite de comunitatea locală din Varazdin.
A urmat o sesiune în care partenerii au prezentat rezultatele focus grupului ce a fost derulat în cele 6 țări partenere. Au fost discutate punctele comune și deosebirile constatate. Accentul a fost pus pe modul în care poate fi îmbunătățit procesul de comunicare în realizarea filmelor video. Ziua a continuat cu o sesiune de prezentare a unui de exemplu de bună practică ”Come in” de către Goranka Grgic, proiect derulat în cadrul programului ”Urbact”.Proiectul urmărește să pună în valoare clădirile istorice și în același timp să dinamizeze comunitatea locală. Seara a fost dedicată muzicii baroce. Varazdin este gazda Festivalului ”Varazdin Baroque Evenings” aflat la cea de a 49 a ediție. Un bun exemplu pentru modul în care este promovat orașul. A doua zi a fost dedicată diverselor ateliere: Cum să spunem o bună ”poveste” și cum să transmitem mesajul dorit. Descrierea noțiunii de ”poveste de succes”. Au urmat două prezentări dedicate dezvoltării rezultatelor intelectuale:
- Povestirile ne conectează, realizată de reprezentanții Universității Gaziosmanpasa.
- CO CREW aplicație web, realizată de HOP Ubiquitous SL.
A urmat o vizită culturală la castelul Varazdin și am urmărit prezentarea realizată de un voluntar senior. Și nu în ultimul rând am ascultat poveștile Varazdinului, orașul îngerilor, orașul baroc. Colegiul Economic Buzău a fost reprezentat la întâlnire de doamnele profesoare Cătălina Ileana Poştovei, Maria Popa, Geta Burducea. Proiectul constituie o sursă de inspiraţie şi de bune practici pentru comunităţile locale care doresc să îşi dezvolte sectorul turistic, iar judeţul Buzău are un mare potenţial neexploatat.