Pas cu pas implementarea colectării selective în municipiul Buzău, a ajuns și în Zona Industrială, mai exact la căminele de nefamiliști. Aceaste sectoare au fost supuse acelorași dificultăți în colectarea deșeurilor pe care le întâlnim la blocurile deservite de platforme. Este vorba despre faptul că atât persoane fizice, cât și juridice aruncă necontrolat deșeurile la platfomele special amenajate pentru depozitarea deșeurilor, fără ca aceștia să locuiască în zonă. În general, administratorii de asociații au sesizat aceste aspecte, iar RER SUD SA a ridicat deșeurile menajere. În ceea ce privește colectarea selectivă, în zona industrială sunt încă situații izolate în care locatarii, sau reprezentanții asociațiilor de locatari nu sunt deschiși colectării reciclabilelor.Motivația ține în unele cazuri de puterea obișnuinței, care uneori bate obligativitatea legală, conform căreia toți locuitorii trebuie să colecteze selectiv.
,,Dincolo de toate motivele invocate, răbdarea este atuul echipei de comunicare care se ocupă de informarea și implementarea colectării separate a deșeurilor în municipiu. Pionieratul în acest domeniu de activitate este greu de depășit și de statele europene, unde colectarea selectivă se implementează de peste 30 de ani. Totul este să nu ne descurajăm și să continuăm cu încrederea că vom reuși să oferim copiilor noștri un medium mai curat, premizele unei vieți civilizate.Toate acestea ne fac să depășim impedimentele ce apar zilnic în acest tip de activitate”, declară Carmen Popa, reprezentant RER SUD SA. În această săptămână au fost dotate cu containere galbene pentru deșeuri reciclabile, platformele care deserves Căminul Integral, cu cele cinci blocuri arondate, Căminul Gerom, Căminul nr. 5, Blocul Rotec-AurelVlaicu, Asociația de proprietari nr. 7 Zahăr, Blocul Metaplast, Asociația de Proprietari Bl C1-cartier Poștă, Asociația de Proprietari Bl C2- D. Filipescu, Asociația de Proprietari Bl C3, D Filipescu și bloculG-D. Filipescu.
Locatarii ce locuiesc în imobilele cărora le sunt arondate aceste spații special amenajate pentru colectarea deșeurilor, au fost informați despre diferența dintre deșeul menajer și cel reciclabil, dar și despre modul în care trebuie să depoziteze ambalajele din deșeuri reciclabile. Astfel, în containerul galben se vor pune toate tipurile de deșeuri reciclabile ambalaje de hârtie, carton, folie, plastic, conserve metalice, doze de aluminiu, flacoane de la detergenți etc..Pentru eficientizarea spațiului de depozitare, se recomandă plierea cartoanelor și turtirea pet-urilor. Prima observație a unui administrator care deservește mai multe asociații din municipiu și care se ocupă și de câteva blocuri din zona industrială, a fost aceea că locatarii pun doar într-un mic procent deșeurile reciclabile așa cum trebuie.
Următorul pas este dotarea platformelor de gunoi din zona industrială cu pubele verzi pentru colectarea separată a ambalajelor din sticlă, inscripționate cu mesajul “Depozit are ambalaje din sticlă”. O problemă frecventă pe care RER SUD SA a întâlnit-o în zona industrială, este amestecarea deșeurilor menajere cu deșeurile din construcții, care au regim special și pe care societatea le ridică numai la solicitare scrisă. Argumentul care trebuie să îi sensibilizeze pe buzoieni suficient de mult, încât să ne determine să colectăm separate ambalajele reciclabile, este acela că sănatatea mediului înconjurător este direct legată de sănătatea noastră.