Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov, un model de urmat pentru toate unitățile de învățământ de același profil din Buzău

de Stiri Buzau Media

Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov reprezintă un nou început pentru învăţământul profesional în România, o rută de educaţie şi pregătire practică care vizează integrarea mai uşoară a viitorilor absolvenţi pe o piaţă a muncii aflată într-o continuă schimbare. Aceasta se adresează tuturor elevilor clasei a VIII-a cuprinşi în învăţământul general sau liceal care doresc să beneficieze de oportunităţile oferite de o profesionalizare accelerată, prin trecerea la un program specializat. Tocmai pentru a întocmi planul de acțiuni privind realizarea obiectivului din domeniul educațional al Planului de dezvoltare a Buzăului până în 2030, respectiv „Schimbarea structurii calificării forței de muncă din zona necalificată către zonele economice înalt calificate și creșterea nivelului salarial al cetățenilor Buzăului”, primarul Constantin Toma a făcut o vizită la Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov, în cursul săptămânii trecute. După ce a văzut atât atelierele cât și sălile de clasă, el s-a declarat plăcut impresionat de modul în care se desfășoară orele de curs, de implicarea profesorilor dar și a elevilor. Totodată, Constantin Toma a menționat că printre cursanți se aflau elevi și din alte județe printre care și Buzăul.

,,Disperați că școala românească nu mai este în stare să „scoată” meseriași, firmele germane organizate în „Clubul de afaceri german” au deschis în 2010 prima școală profesională pe model 100% german din România. Prima imagine care te întâmpină la intrare este un tricou agățat pe un perete pe care este scris de mână ,,Școală fără șomeri!” Am vizitat atât atelierele cât și sălile de clasă și am rămas puternic impresionat! Cei 750 de elevi și profesorii lor munceau cu pasiune pentru a scoate în fiecare an 250 de meseriași de înaltă clasă ce sunt deja contractați de firmele ce au sprijinit substanțial înalta lor pregătire. Sunt elevi atât din Brașov dar și din alte județe, inclusiv Buzău. Mediul de afaceri, Primăria și Inspectoratul Școlar și-au dat mana pentru a realiza o înaltă educație copiilor pentru a lucra în economie și a deveni oameni demni”, a menționat primarul municipiului Buzău, într-o postare recent pe pagina sa de Facebook.

Programul ,,Alege-ţi drumul!”, pe care îl implementează Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov , se desfăşoară pe o perioadă de trei după clasa a VIII-a, ca parte a filierei tehnologice a învăţământului liceal. În primul an de studiu, pregătirea teoretică reprezintă 80% din ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea practică va reprezenta 20%. În al doilea an, pregătirea teoretică reprezintă 40%, în timp ce pregătirea practică va reprezenta 60%. În al treilea an de învăţământ profesional, importanţa pregătirii teoretice va scădea până la un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în şi mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de 75%. În urma discuțiilor purtate cu directoare Școlii Profesionale, Daniela Croitoru dar și cu președintele Clubului de afaceri german și președinte al Consiliului de Administrație al școlii, Werner Braun, primarul s-a declarat ferm convins că un astfel de model trebuie urmat și la Buzău. Astfel, el se va întâlni cu oameni de afaceri din Buzău urmând ca în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean să întocmească un plan în acest sens.

,,Examenele sunt foarte serioase iar cine coboară sub 6,5 este eliminat din școală. Dotarea atelierelor și a sălilor de clasă este la cel mai înalt nivel, iar toți profesorii, inginerii și maiștrii sunt aleși cu mare atenție! Am avut un moment de satisfacție atunci când am văzut că Școala germană îi educă pe toți elevii pentru a aplica managementul kaizen la viitorul lor loc de muncă. Am discutat multe ore atat cu doamna director Daniela Croitoru dar și cu președintele Clubului de afaceri german și președinte al Consiliului de Administrație al școlii, domnul Werner Braun, care m-au convins că acesta este modelul de urmat și la Buzău. În viitorul imediat voi face vizite la toate firmele importante din industria buzoiană pentru a încerca să avem un plan comun împreună și cu Inspectoratul Școlar Județean pe drumul corect”, a mai spus Constantin Toma.

Cei care finalizează programul la Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov vor dobândi un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja imediat după terminarea studiilor, în România și în Uniunea Europeană. De asemenea, în urma finalizării programului proaspeții absolvenți vor dobândi  certificatul de absolvire a învăţământului obligatoriu, certificat care le va permite să continue studiile în învăţământul liceal (din clasa a XI-a).