După ce de ani buni clienții Regiei Autonome Municipale au primit căldură la jumătate de preț, administrația locală este decisă să nu mai acorde un leu pentru a menține și în această iarnă prețul gigacaloriei la 230 de lei. Anunțul vine din partea primarului Constantin Toma care a explicat că va promova un proiect de hotărâre de Consiliu Local, prin care să se anuleze subvenția în municipiul Buzău.
,,Avem o situație de urgență, în sensul în care această companie RAM are niște pierderi incredibile și, în regim de urgență, practic este o imposibilitate tehnică deoarece pierderile de căldură sunt extrem mari. În același timp, cei care locuiesc în blocuri cu un apartament, cu două sau cu trei, trebuie să plătească suplimentar toată pierderea de căldură din interiorul rețelei și nu este o treabă în regulă. (…) Dacă Guvernul nu va da subvenție anul ăsta, deci vom da peste o săptămână, dacă nu avem treaba foarte clară, voi promova un proiect de hotărâre de Consiliu Local, prin care să anulăm subvenția în municipiul Buzău, deci Buzăul trebuie să se dezvolte, nu mai putem subvenționa totul ”, a explicat primarul municipiului Buzău.
Cu alte cuvinte, prețul gigacaloriei va crește de 230 de lei, cât este la acest moment, la 430 de lei. Pe de altă parte, consilierii locali au aprobat proiectul referitor la acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru familiile defavorizate. Adică, buzoienii care stau la bloc şi au venitul net de până la salariul minim pe economie, pot primi până la 7.000 de lei pentru achiziţionarea unui alt sistem de încălzire, care să-l înlocuiască pe cel centralizat. Situația nu este tocmai roz pentru cei care aleg să nu se debranșeze.
,,Se va tăia branșamentul. Deci, treaba lor. Nu vor să-și ia sistem propriu de încălzire, vor rămâne în frig, dar noi nu putem acorda de-a valma subvenție și la sărac, și la bogat, pentru că nu este o treabă corectă. Gândiți-vă, de exemplu, la blocurile astea vis-à-vis de Tribunal. Cred că marea majoritate sunt cabinete de avocați. Noi subvenționăm avocații? Ei au din ce trăi”, a mai spus Constantin Toma. El a adăugat că această măsură extremă nu este ilegală, atâta timp cât există o situație de urgență, adică RAM se află în imposibilitatea de a mai oferi căldură clienților săi.