Se ia în calcul o reorganizare administrativă la nivelul judeului Buzău?

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: pe-harta.ro
Sursa foto: pe-harta.ro

Pe final de an, mai multe unități administrativ teritoriale din județul nostru nu mai au bani de salarii şi nici pentru plata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap. Vorbim în acest caz despre 36 de comune din județul Buzău, care au nevoie de bani pentru a remedia această problemă. Pe de altă parte, conducerea Consiliului Județean Buzău a cerut sprijin Ministerului de Finanțe. Reprezentanții autorităților buzoiene sunt de părere că ar fi nevoie de o reorganizare admininistrativă, prin care comunele cu un număr mic de locuitori și cu puțini plătitori de taxe să fie comasate, astfel încât să poată funcționa dintr-un buget propriu. Totuși, pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de o decizie la nivelul administrației centrale.

,,Trebuie analizată cu foarte multă atenție posibilitatea ca anumite UAT-uri să intre în reorganizare. De ce spun acest lucru? Pentru că sunt probabil UAT-uri care nu pot rezista din surse proprii, ca să poată să funcționeze să se dezvolte. (…) Se poate rezolva prin două variante: ori printr-o împărțire administrativ teritorială care nu s-a mai făcut din 1968 și cred că ar trebui făcută pentru că trebuie adusă la zilele noastre, la nivelul anului 2018 -2019, sau se poate și printr-o Hotărâre de Guvern, anumite UAT-uri să poată fi comasate cu alte UAT-uri”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Consiliul Județean Buzău a distribuit 3,6 milioane de lei către toate localitățile, în afară de municipiul Buzău, cei mai mulți bani fiind atribuiți municipiului Râmnicu Sărat. Această sumă a fost acordată unităților administrative teritoriale pentru plata arieratelor. Totodată, acești bani sunt un real ajutor pentru primăriile care au proiecte în derulare și care erau nevoite să suporte cofinanțarea.

Știri despre: , , , ,