SE SCHIMBĂ LEGEA EVAZIUNII? PROCURORII VOR PUTEA RENUNȚA LA URMĂRIREA PENALĂ ÎN CAZUL MICILOR EVAZIONIȘTI

de Stiri Buzau Media
bani-

bani-Un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, a fost pus recent în dezbatere la Ministerul Finanțelor Publice. Acesta prevede ca pentru unele dintre faptele de evaziune prevăzute acum în lege pedeapsa maximă să fie redusă de la opt la 7 ani. Conform acestui act normative, procurorii pot să renunțe la urmărire în aceste condiții. După cum scrie avocatnet.ro, actul ar mai avea nevoie doar de ,,aprobarea Executivului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Micșorând această limită a pedepsei de la opt la șapte ani, procurorii vor putea să renunțe la urmărirea penală în cazul faptelor de mică evaziune, chestiune imposibilă în momentul de față. Ca să înțelegem problema, iată ce scrie în Codul de procedură penală: ,,În cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunța la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei”.

Acum, în Legea evaziunii fiscale, pentru unele fapte de evaziune se pot da pedepse cu închisoarea între doi și opt ani. Printre acestea se numără ascunderea bunului sau a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile (sau în alte documente legale) a unor operațiuni comerciale efectuate, precum și a veniturilor realizate, dar și evidențierea în contabilitate a unor operațiuni fictive. Or, e clar că textul citat mai sus nu se poate aplica la astfel de fapte, pentru că limita maximă depășește șapte ani. De aceea se ajunge la situații în care sunt trimiși în judecată contribuabili care „au uitat” să declare la Fisc niște venituri din chirii, să zicem, acumulând niște restanțe fiscale de 300 de lei. Redacția noastră a prezentat câteva cazuri recente de persoane condamnate la închisoare (cu suspendare, desigur) pentru evaziuni cu prejudicii mici, situații care pot părea exagerat sancționate.

Însă situația actuală nu permite altă soluție decât trimiterea în judecată a acestor persoane. Prin urmare, micșorarea limitei de pedeapsă din Legea evaziunii fiscale de la opt la șapte ani este o măsură binevenită și care va duce la degrevarea instanțelor de dosare de mică evaziune. Același proiect mai prevede și reincriminarea stopajului la sursă. Reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite și contribuții va fi din nou considerată infracțiune și se va pedepsi cu închisoarea de la unul la șase ani”.

Știri despre: