Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a emis un comunicat de presă prin care anunță că funcțiile de prefect și subprefect sunt singurele din administrația publică al căror statut juridic se modifică. Mențiunea Ministerului vine în urma informaţiilor apărute în presă în legătura cu prevederea din Codul Administrativ care face referire la funcţiile de demnitate publică, potrivit cărora directorii instituțiilor deconcentrate urmau să fie numiți politic.
MDRAPFE informează că ,,potrivit Strategiei privind dezvoltarea funcției publice 2016-2020, aprobată de Guvernul României prin HG nr. 525/2016, în contextul eforturilor României de îndeplinire a condiționalităților ex-ante impuse de Comisia Europeană, singurele funcții din administrația publică al căror statut juridic se modifică sunt cele mai sus menţionate”. În ceea ce privește statutul juridic al șefilor de instituții publice deconcentrate, acesta rămâne neschimbat, ei deținând în continuare statutul de funcționar public, fie statutul de personal angajat cu contract individual de muncă. Aceste aspecte sunt înscrise în prevederile art. 120 al proiectului Codului administrativ publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene www.mdrap.ro.
,,Facem precizarea că atât statutul de funcționar public, cât și cel de personal contractual nu pot fi obținute decât în urma câștigării unui concurs organizat cu respectarea regulilor de transparență și obiectivitate prevăzute de Statutul funcționarului public, respectiv de Codul muncii. Atât Strategia privind dezvoltarea funcţiei publice cât și Programul de Guvernare 2017-2020 prevede că funcţia de prefect și subprefect nu va mai face parte din categoria înalților funcționari publici, urmând să aibă statut de funcții de demnitate publică cu rang de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat” se mai menționează în comunicatul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.