Ministerul Educaței anunță printr-un comunicat de presă că, în urma controlului efectuat de către Corpul de Control al Ministrului, în perioada 20-23 februarie, cu tema „Verificarea respectării metodologiei privind evaluarea activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi din inspectoratele şcolare şi directorii caselor corpului didactic”, s-au constatat nereguli privind formatul în care au fost transmise rezultatele evaluărilor, precum și a punctajelor și a calificativelor rezultate. Soluționarea contestațiilor celor 33 de inspectori școlari generali și inspectori generali adjuncți, printre care se află și cei ai IȘJ Buzău, care au depus cerere în acest sens, s-a efectuat în baza metodologiei în vigoare, rezultatele finale fiind transmise prin poștă.
În data de 19 februarie, șase dintre inspectorii școlari județeni revocați în august 2017, de fostul ministru al Educației, Liviu Pop și repuşi în funcții de justiție au fost anunțați, prin fax, că au primit punctaje mici în urma evaluării făcute de Corpului de Control al ministerului de resort. La nivelul IȘJ Buzău, Florina Stoian și cei doi adjuncți ai săi, Nela Wamsiedel și Daniela Palcău au primit, fiecare, până în 70 de puncte. Pe 20 februarie, șefii din învățământul buzoian au mers la Ministerul Educației, unde au discutat cu Valentin Popa aducându-i la cunoștință, faptul că există unele inadvertențe între autoevaluările făcute de conducerea IȘJ Buzău și evaluarea realizată de Corpul de Control. La mai bine de o săptămână, Ministerul a anunțat că a dispus anularea evaluărilor inspectorilor școlari generali, inspectorilor generali adjuncți și a directorilor Caselor Corpului Didactic și demararea cercetării disciplinare.
În comunicatul de presă emis marți, 27 martie, Ministerul anunță că pentru celelalte 117 rezultate ale evaluărilor intrate în circuitul civil și care nu au fost contestate, Ministerul Educației este în proces de demarare a acțiunii de anulare și/sau corectare a acestora în instanță, pe cale legală. În același timp, Ministerul a inițiat procesul de actualizare a metodologiei ce reglementează evaluarea inspectorilor școlari generali, inspectorilor generali adjuncți și a directorilor Caselor Corpului Didactic. Noua metodologie va fi aprobată prin ordin de ministru care se va aplica numai pentru următoarele evaluări.
În continuare, se efectuează cercetări amănunțite asupra faptelor care au condus la cele mai sus-menționate, urmând să se acționeze în consecință. Inspectorii generali, inspectorii generali adjuncți și directorii Caselor Corpului Didactic sunt evaluați anual conform prevederilor Legii Educației Naționale nr.1/2011. În temeiul acestor evaluări privind activitatea managerială se acordă calificative pe baza cărora se decide menținerea, monitorizarea sau încetarea contractului de management.